Locale Altele
Duminica, 16 Iunie 2024
Dum, 16 Iun 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sănătate din cafeaua pregătită la filtru
Evenimentul Zilei  - Marti, 2 Septembrie 2008
Românii au fost mari băutori de cafea turcească până acum câţiva ani. Licoarea preparată la ibric nu lipsea de la masa de dimineaţă, însă, cu timpul, cafelei naturale au început să îi ia locul băuturile de tip cola, cappucino, moccacino, trei în unu şi ceaiul verde.

Un studiu realizat de Daedalus Consulting arată că incidenţa consumatorilor de cafea a scăzut de la 84,5%, în 2004, la 78,3%, în 2007. Cercetătorii pun această scădere pe seama diversificării de produse, care i-a determinat pe mulţi consumatori de cafea să îşi schimbe opţiunile. Nu neapărat în bine, spun medicii nutriţionişti.

Mai bine opărită decât fiartă

Spre deosebire de cafeaua turcească ori cea preparată la filtru, băuturile de tip cola cresc valorile tensiunii şi măresc riscul de diabet. Cappucino, moccacino, frape-ul ori cafeaua la cutie, pe care o găseşti în frigiderele din benzinării, au şi ele aceleaşi dezavantaje. Ba, mai mult, îngraşă foarte rău şi nu sunt recomandate celor care îşi doresc să slă- bească. „Aceste băuturi au mai puţină cofeină şi par mai «light» decât cafeaua obişnuită, însă conţin extrem de mult zahăr, aditivi şi caramel“, avertizează medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, de la Cabinetul de diabet şi obezitate „Moşilor“, din Capitală.

Dacă ai de ales între cafeaua la ibric şi cea la filtru, medicii te sfătuiesc să optezi pentru ultima variantă, deoarece nu există riscul să îţi creşti nivelul grăsimilor din sânge. „Cafeaua opărită este mai bună decât cea fiartă. Când încălzeşti treptat cafeaua, se eliberează doi compuşi, gasol şi cafestol, care o fac mai bună la gust, dar şi mai nesănătoasă“, explică medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, amintind că principalul risc îl constituie creşterea grăsimilor din sânge.


Beţi câteva pahare de apă după cafea

Periculoasă, când vine vorba despre creşterea colesterolului, este şi cafeaua decofeinizată. Aceasta are aditivi, substanţe care măresc riscul de boli cardiovasculare.

 În locul zahărului din cafea este mai indicat să foloseşti îndulcitori şi, pe cât poţi, fereşte-te de laptele condensat, deoarece este plin de grăsimi. „Este bine să bei cafeaua cu lapte, deoarece compensezi pierderile de calciu ionic din sânge, însă pune lapte integral şi nu din acela special pentru cafea“, sugerează medicul nutriţionist Alina Jiletcovici. Specialistul te mai sfătuieşte să bei cafeaua împreună cu un pahar sau mai multe de apă, astfel încât să nu te deshidratezi.

Ca să alegi o cafea de calitate, trebuie să ştii să miroşi şi să savurezi. Degustarea cafelei seamănă cu cea a vinului. „Nasul poate înregistra sute de mirosuri, pe când limba poate distinge doar patru gusturi. Când se ia o înghiţitură de cafea este foarte important să fie sorbită. Dacă încerci două trei cafele, fii atent la aromă, aciditate, consistenţă savoare“, te sfătuieşte Costin Gheorghiu, cofee ambasador la Starbucks România.

În cantităţi moderate, una-două ceşti pe zi, cafeaua aduce beneficii sănătăţii. Este un bun diuretic, conţine antioxidanţi şi îmbunătăţeşte atenţia, vigilenţa, concentrarea. „Este un stimulent care înlătură oboseala şi dă o senzaţie de bine. Ajută organismul să reziste şi la efort fizic, şi la efort intelectual, dar numai pe termen scurt, timp de câteva ore“, explică profesorul Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie de la Universitatea „Carol Davila“, din Bucureşti.

Când exagerezi, muşchiul inimii poate avea de suferit şi este posibil să ai palpitaţii. Aşa cum excită neuronii, tot astfel cafeaua acţionează şi asupra altor celule din corp. „Cu mai multe doze de cafea pe zi se ajunge la epuizare“, avertizează profesorul Ioan Fulga.

9932 vizite
Distribuie pe