Locale Altele
Duminica, 3 Iulie 2022
Dum, 3 Iul 2022
Sărutul pasional reduce stresul
Gândul  - Luni, 16 Februarie 2009

Sărutul pasional reduce stresul, destinde şi creşte ataşamentul între parteneri prin declanşarea unor procese chimice şi biologice cheie, ce au loc la nivelul creierului, susţin oamenii de ştiinţă din Chicago, care au studiat „misterul” sărutului.

Specialiştii spun că sărutul franţuzesc eliberează în organism mai multe substanţe chimice, care acţionează prin reducerea stresului, atât la femei, cât şi la bărbaţi şi, în plus, creşte libidoul, în special în cazul bărbaţilor.

„Substanţele conţinute în saliva partenerei au efectul de a mări libidoul bărbaţilor”, explică Wendy Hill, profesor de neurologie şi decanul facultăţii de profil de la Colegiul Lafayette. Specialistul îşi bazează afirmaţiile pe un experiment la care au participat mai multe perechi de  heterosexuali care s-au sărutat timp de 15 minute, în timp ce ascultau muzică.

Sărutul relaxează

O altă „funcţie” a sărutului este aceea de a relaxa. „Sărutul relaxează fiindcă buzele se află într-o poziţie similară cu a unui zâmbet. Cu alte cuvinte, partenerii sunt mulţumiţi şi relaxaţi fiindcă au ajuns atât de aproape unul de celălalt. Din punct de vedere psihosocial, în timpul sărutului, creşte şi stima de sine - omul simte cum este acceptat în mediul social - ceea contribuie la relaxarea partenerilor”, explică psihologul Andrei Ludoşan, membru al Asociaţiei Române de Psihologie Analitică.

Cercetătorii care au participat la realizarea experimentului au mai observat că nivelul oxitocinei – hormon care influenţează legăturile de cuplu – a crescut, iar cel al cortizolului - hormon asociat gradului de stres - a scăzut. „Din punct de vedere fiziologic, înainte ca sărutul să aibă loc, o glandă suprarenală secretă adrenalină, datorită emoţiei puternice tradusă prin: «Nu pot să cred, o să îl/ o sărut!». În timpul sărutului însă, au loc schimbări hormonale. Astfel, apare oxitocina, hormon implicat în relaţiile sociale, care determină scăderea nivelului cortizolului, responsabil pentru stres”, precizează Ludoşan.

Funcţia sărutului este, potrivit lui Helen Fisher, de la Universitatea Rutgers, de a declanşa dorinţa sexuală, dragostea romantică şi ataşamentul faţă de partener. Dorinţa sexuală îi determină pe indivizi să încerce o varietate de parteneri, în timp ce dragostea romantică îi face pe oameni să se concentreze doar asupra unuia. Apoi, mai spune specialistul, intervine ataşamentul care îi face pe parteneri să se tolereze suficient de mult încât să poată avea şi creşte copii.

În timpul sărutului, o mare parte din creier devine activă

„Bărbaţii tind să perceapă sărutul ca un preludiu al actului sexual”, mai susţine prof. Helen Fisher. Ea a mai adăugat că, adesea, bărbaţii preferă săruturile pasionale - modalitatea prin care o serie de substanţe chimice, printre care şi testosteronul, pot ajunge în saliva partenerei. Testosteronul măreşte dorinţa sexuală atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor.

„În momentul sărutului, o mare parte din creier devine activă, iar dacă sărutaţi persoana potrivită, dragostea romantică poate dura foarte mult timp”, a mai adăugat cercetătoarea. De aceeaşi părere este şi psihologul Andrei Ludoşan.

„În timpul actului sexual, are loc o reducere a contracţiei vaselor capilare din creier, iar sărutul are în sine o componentă puternic sexuală. Pe de altă parte, dacă este sărutată o persoană compatibilă, atât din punct de vedere emoţional, cât şi sexual, creierul procesează aceste informaţii, existând astfel o probabilitate mai mare ca cei doi să aibă o relaţie de lungă durată”, explică Ludoşan.

Wendy Hill, Helen Fisher şi Donald Lateiner, de la Universitatea Ohio Wesleyan, au mai ţinut să precizeze că ştiinţa sărutului, sau filematologia, este o specialitate tânără, aflată abia la început, însă care progresează pe zi ce trece.

Tags: sarut  pasiune  stres  
2580 vizite
Distribuie pe