Locale Altele
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Mie, 29 Nov 2023
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Protejează-te atunci când faci amor
Libertatea  - Luni, 27 Aprilie 2009
Vrei să te bucuri de viaţa de cuplu fără să îţi faci griji pentru o eventuală sarcină nedorită? Vă prezentăm cele mai populare şi sigure metode contraceptive, cu avantajele şi dezavantajele lor.

Mai mult, te informăm care este gradul de eficienţă al fiecăreia, conform specialiştilor Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală din România. Rămâne doar ca tu să te consulţi cu medicul tău ginecolog şi să o alegi pe cea care ţi se potriveşte!

Pilula combinată şi minipilula

Aceste pilule anticoncepţionale sunt disponibile în mai multe variante şi conţin hormoni feminini şi hormoni masculini. În funcţie de tipul pilulei, ea se ia conform indicaţiilor de pe prospect şi urmând sfatul medicului ginecolog.

Pe lângă eficienţa foarte ridicată, pilulele contraceptive ajută la reglarea ciclului, la reducerea durerilor menstruale şi la îmbunătăţirea aspectului pielii şi al părului.

Pe termen lung, ele reduc riscul cancerului ovarian şi al celui uterin. Odată întrerupt tratamentul, fertilitatea revine rapid la normal. Printre efectele secundare, unele femei au semnalat schimbări de dispoziţie, modificări ale apetitului sexual, dureri de cap, senzaţie de balonare sau sângerări. Aceste simptome variază şi apar mai ales dacă administrarea pilulei nu se face conform sfatului medicului specialist.

Eficienţă: 99,7% - 99,6% (anual, 3-4 din 1.000 de femei rămân însărcinate).

Pilula de a doua zi

Administrată într-un interval de 72 de ore după un contact sexual neprotejat, “pilula de a doua zi” reduce considerabil riscul unei sarcini nedorite. O astfel de capsulă conţine fie estrogen şi progesteron, fie doar progesteron, şi nu trebuie folosită decât în situaţii de urgenţă. Utilizată frecvent, această metodă contraceptivă provoacă dezechilibre hormonale grave în organism.

Eficienţă: 75% (anual, din patru femei, una rămâne însărcinată).

Diafragma

Sub forma unei calote semicirculare, confecţionată din cauciuc şi silicon, diafragma se introduce în vagin înainte de contactul sexual. Ea trebuie aleasă în funcţie de dimensiunile vaginului fiecărei femei, pentru că formează o barieră între spermatozoizi şi intrarea în uter.

Pentru o eficienţă maximă, acest dispozitiv contraceptiv se lasă în interiorul vaginului timp de şase ore după finalizarea actului sexual, dar nu mai mult de 24 de ore. Conform cuplurilor care o folosesc, diafragma nu este resimţită neplăcut de partener, dar necesită exerciţiu pentru a fi introdusă corect. Poate produce iritaţii vaginale şi nu este recomandată persoanelor care urmează tratamente pentru infecţii vaginale.

Eficienţa: 94% (anual, 60 din 1.000 de femei rămân însărcinate).

Spermicidele

Deşi nu reprezintă propriu-zis o metodă de contracepţie, spermicidele măresc eficacitatea metodelor de barieră (precum prezervativul sau diafragma). Ele sunt disponibile în farmacii sub formă de creme, geluri, tablete, ovule, foiţe sau spray-uri şi au capacitatea de a distruge spermatozoizii sau de a le reduce mobilitatea pentru a le împiedica accesul în uter. Avantajul spermicidelor este că sunt uşor de procurat şi de utilizat, dar specialiştii atrag atenţia că ele nu sunt destinate folosirii frecvente, pentru că pot cauza iritaţii grave.

Eficienţă: redusă.

Plasturele contraceptiv nu e disponibil în România

Femeile din străinătate au mai multe opţiuni de a se feri de o sarcină nedorită. Una dintre ele este plasturele contraceptiv, a cărui eficienţă e foarte ridicată. Plasturele fixat pe abdomen, coapse, fese sau braţ se schimbă săptămânal şi conţine estrogen şi progesteron, hormoni ce se eliberează continuu. Prin piele, aceştia ajung în sânge. Dintre efectele secundare are acestei metode contraceptive, amintim durerile de cap, senzaţii de tensiune la nivelul sânilor, sângerări anormale şi iritaţii cutanate.

Eficienţă: 99,4% - 99,7% (anual 3-6 din 1.000 de femei rămân însărcinate) .

Prezervativul

Cea mai folosită metodă contraceptivă, prezervativul asigură şi o protecţie ridicată împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Fabricat din latex sau poliuretan, el se rulează pe penisul aflat în erecţie, înainte de contactul sexual, pentru a împiedica pătrunderea spermei în vagin. Imediat după ejaculare, prezervativul trebuie menţinut pe penis pentru a fi evitate scurgerile.
Chiar dacă unele cupluri consideră că folosirea prezervativului afectează spontaneitatea actului sexual, pentru majoritatea, multitudinea de variante în care este disponibil sporeşte plăcerea şi poate “reînvia” viaţa sexuală. Prezervativele se pot rupe sau pot aluneca în timpul actului sexual, iar firmele producătoare nu recomandă folosirea lubrifianţilor pe bază de ulei, care slăbesc latexul.

Eficienţă: 98% (anual, din 100 de femei, două rămân însărcinate).

Metodele tradiţionale

Retragerea (coitus interruptus)

Această metodă foarte riscantă constă în retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare. În afara faptului că afectează plăcerea sexuală, coitus interruptus prezintă un grad de protecţie foarte redus. Picături de spermă se pot scurge din penis în vagin şi înainte de ejaculare, conducând la o sarcină nedorită.

Temperatura bazală

Metoda naturală de contracepţie se bazează pe măsurarea temperaturii bazale pentru determinarea perioadei de fertilitate. Temperatura se măsoară dimineaţa, după trezire, în pat, în stare de repaus şi poate fi luată vaginal sau rectal. Termometrul se ţine trei minute, iar dacă nivelul mercurului este între două gradaţii, se înregistrează cea inferioară. De regulă, temperatura de dinainte de ovulaţie este egală sau sub 36,6 grade şi creşte în timpul eliberării ovulului, atunci când riscul de sarcină este cel mai mare. Prin observarea curbei temperaturii pe parcursul mai multor cicluri menstruale, poate fi stabilit momentul ovulaţiei.
Eficienţă: relativă. Orice infecţie minimă poate conduce la creşterea temperaturii corpului, inducându-te în eroare.

Calendarul

Dacă ai un ciclu regulat, este foarte uşor să calculezi zilele de risc maxim, prin metoda calendarului. Să presupunem că, lunar, ciclul tău durează 27 de zile. Cercetările au arătat că din ziua ovulaţiei până la apariţia menstruaţiei, trec, de regulă, 14 zile. Astfel, ovulaţia are loc cam în ziua a 13-a (13 + 14 = 27). În această situaţie, s-a stabilit că zilele riscante sunt între ziua a 8-a şi ziua a 15-a (4-5 zile înainte de ovulaţie şi 1-2 zile după ovulaţie).

În cazul în care ciclul tău menstrual este neregulat, trebuie să îţi urmăreşti evoluţia timp de şase luni. Dacă într-o jumătate de an, cel mai lung ciclu are 30 de zile, iar cel mai scurt, 26 de zile, înseamnă că ovulaţia are loc între zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile) şi a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile). Astfel, pentru a fi sigură că nu rămâi însărcinată, nu trebuie să ai contacte sexuale neprotejate între ziua a 7-a (scădem 4-5 zile din ziua ovulaţiei ciclului celui mai scurt - ziua 12 din ciclul de 26 de zile, în cazul nostru) şi ziua a 18-a (adăugăm 1-2 zile la ziua ovulaţiei ciclului celui mai lung - ziua 16 din ciclul de 30 de zile, în cazul nostru). Atenţie! Chiar şi după cele şase luni de urmărire a ciclurilor menstruale, trebuie să vă continuaţi calculele, pentru că oricând pot apărea modificări ce conduc la necesitatea recalculării perioadei “fertile”.
Eficienţă: relativă, având în vedere că, din cauza fluctuaţiilor hormonale, ciclul menstrual poate suferi oricând modificări neaşteptate.


Tags: metode  contraceptie  sex  
10647 vizite
Distribuie pe