Femeile trec mult mai uşor peste drama pierderii partenerului de viaţă, pentru că acestea se adaptează cu uşurinţă noii situaţii, afirmă psihologii.Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul bărbaţilor, care, susţin specialiştii, după pierderea soţiei nu supravieţuiesc mai mult de cinci ani. „Femeile îşi revin mai repede după moartea partenerului, pentru că acestea acceptă mai uşor pierderea celui drag, iar în loc să se consume încearcă să găsească soluţii pentru a merge mai departe.
De asemenea, femeile au un mecamism de adaptare mult mai dezvoltat decât al bărbatului, cu ajutorul căruia se autosugestionează că viaţa merge mai departe. Este un lucru ştiut că femeia este cea care se ocupă de toate treburile casei. Ea este cea care face cumpărăturile, plăteşte facturile, face curăţenie, mâncare şi aşa mai departe”, afirmă psihologul Hanibal Dumitraşcu. Bărbatul, de cealaltă parte, este dependent de femeie, iar pierderea acesteia îl copleşeşte total, consideră psihologii. Totodată, aceştia precizează că moartea soţiei îl face pe bărbat vulnerabil, iar acestuia îi este foarte greu să se adapteze noii posturi, şi anume, aceea de văduv.
„Bărbatul reuşeşte cu greu să supravieţuiască fără jumătatea sa, pentru că moartea acesteia îl inhibă, determinând de cele mai multe ori apariţia depresiei. După pierderea femeii, bărbatul se izolează şi refuză să mai socializeze cu persoanele din jur. Bărbaţii acceptă cu greu o nouă parteneră, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre femei. Acestea îşi găsesc un nou partener, nu pentru că iubesc mai puţin, sau pentru că l-a uitat pe soţul decedat, ci pentru că doresc să îşi regăsească echilibrul total. Femeile îşi caută un alt partener pentru a-şi asigura protecţia de care beneficia şi în trecut”, explică Hanibal Dumitraşcu. De asemenea, specialiştii afirmă că văduvii, la scurt timp după pierderea partenerelor, riscă să se îmbolnăvească de Alzheimer.
Divorţatele, ostracizate de societate
Specialiştii precizează că, deşi văduvele îşi revin mai uşor după pierderea soţului, femeile divorţate se izolează şi cu mari dificultăţi îşi găsesc un nou partener. „Femeile divorţate sunt etichetate de către societate, care le condamnă susţinând că, dacă nu a fost în stare să ţină un bărbat lângă ele, acestea nu mai merită să îşi refacă viaţa. Bărbaţii divorţati sunt mult mai dezinvolţi, iar în sinea lor se consideră un fel de donjuani.
Astfel, eticheta pusă de persoanele din jur le determină pe femeile divorţate să nu îşi caute un alt partener, pentru o perioadă destul de lungă”, afirmă psihologul Hanibal Dumitraşcu. Sociologii susţin şi ei că femeile din România încă mai poartă un anumit stigmat, după un divorţ. „Este trist, dar la noi încă există anumite prejudecăţi despre astfel de femei. Cele mai marginalizate femei divorţate sunt cele din zona rurală, pentru că acolo tradiţionalismul nu a dispărut. Oamenii din provincie sunt conservatori, iar schimbările le acceptă cu greu. De asemenea, persoanele din zona rurală au o încredere oarbă în biserică, iar aceasta interzice despărţirea unui cuplu”, precizează sociologul Marius Pieleanu.