Locale Altele
Luni, 9 Decembrie 2024
Luni, 9 Dec 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bolile cu care pleci de la serviciu
Evenimentul Zilei  - Marti, 9 Septembrie 2008
Din ce în ce mai mulţi români se întorc bolnavi de la serviciu, fie că sunt muncitori necalificaţi ori intelectuali, apreciază medicii specialişti în medicina muncii.

Faţă de acum zece ani, când aveau probleme în special muncitorii care lucrau în fabrici, în medii extrem de toxice ori cu foarte mult zgomot, tabloul afecţiunilor profesionale s-a schimbat. În pericol sunt acum şi cei care lucrează în birouri aglomerate, stau mai mult de opt ore la calculator, nu beneficiază de lumină naturală, execută mai multe sarcini odată.

Durerile de spate şi bolile de inimă, în top


Indiferent de domeniul în care lucrează, românii ajung la cabinetele de medicina muncii, în special din cauza durerilor de spate şi a stresului neuropsihic. Ca urmare a suprasolicitării, bolile de inimă şi hipertensiunea au devenit afecţiuni asociate profesiei. „Aceste afecţiuni au trecut în prim-plan. Sunt foarte mulţi oameni care suferă de ele“, explică medicul Sofia Dumitrescu, specialist în medicina muncii la policlinica Spitalului Colentina din Bucureşti.

Problemele cu spatele sunt specifice persoanelor care lucrează în birouri şi stau mai mult de opt ore la calculator. „Unii oameni au atât de mult de muncă, încât uită să se mai ridice de la calculator. Sfatul este, totuşi, ca, la fiecare 50 de minute petrecute în faţa computerului, să existe zece minute de pauză“, recomandă medicul Sofia Dumitrescu.
 
Pentru a preveni durerile de spate, mai sunt utile scaunele ergonomice pe care angajatorii ar trebui să le achiziţioneze. „Acestea reduc tensiunea la nivelul coloanei vertebrale“, specifică medicul Sofia Dumitrescu.

Căştile diminuează auzul


Tot „biropaţii“ (cei care stau în exces la birou) au început să aibă probleme cu ochii şi cu urechile. „Vorbitul în exces la telefon, în special prin sistemul «hands-free», ori faptul că o persoană ascultă muzică la căşti pentru a se proteja de zgomotul din jur nu sunt obiceiuri sănătoase. Urechea le «înregistrează» drept zgomote, iar auzul se va diminua în timp“, spune medicul Sofia Dumitrescu. Specialistul vă sfătuieşte să vorbiţi la telefon fără căşti şi să ascultaţi când cu urechea dreaptă, când cu cea stângă. „Odată ce a fost afectată, urechea nu se mai reface“, precizează medicul.

Mesele neregulate, fast-foodul, mâncarea consumată în grabă, în spaţii neamenajate corespunzător, contribuie şi ele la agravarea unor afecţiuni digestive, cum ar fi gastrita ori ulcerul.

„De la tastatura murdară mai pot apărea şi afecţiuni gastroenterologice, cauzate de bacterii“, mai precizează medicul Sofia Dumitrescu. Din cauza tastaturii folosite intensiv şi într-o poziţie prea înaltă pot apărea boli precum sindromul de tunel caripian sau tendinita, afecţiuni cauzate de compresiuni la nivelul vaselor şi al nervilor.
Tags: boli  serviciu  dureri  
2243 vizite
Distribuie pe