Locale Altele
Sambata, 6 Iunie 2020
Sam, 6 Iun 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consilierul local Butka Gergely explică ce și cum e cu SamFest
Florin Răchitan  - Joi, 4 Iulie 2013

La ședința Consiliului Local de săptămâna trecută a fost mare scandal după ce majoritatea consilierilor locali au votat, practic, împotriva finanțării integrale a festivalurilor Samfest Rock și Samfest Jazz, deși acest subiect nu a apărut nicăieri pe ordinea de zi a ședinței în plen, proiectul respectiv fiind eliminat în ziua anterioară de comisiile de specialitate ale Consiliului Local.

 

Țap ispășitor a fost găsit consilierul UDMR-ist Butka Gergely, care împreună cu liderul Grupului UDMR din Consiliul Local, Maskulik Csaba, s-au alăturat majorității compuse din consilierii USL și PD-L și au votat, practic, pentru transferul către clubul de fotbal Olimpia al sumei destinate inițial organizării celor două festivaluri, opunându-se, astfel, propriilor colegi de partid, care s-au abținut de la vot.

 

El a devenit repede ținta atacurilor celor care, fără să-l cunoască, l-au catalogat “manelist“ și susținător al balcanizării Sătmarului”, mai ales după ce a încercat să se justifice prin postări pe Facebook în care explica motivele pentru care a votat în acest fel.

 

Fiind prieteni vechi, știam că lucrurile nu se vor opri aici și, așa cum bănuiam, atitudinea sa a fost susținută de un număr cel puțin la fel de mare de oameni de calitate intelectuală și culturală comparabilă cu cea a detractorilor.

Mai mult, comentariile de susținere au generat o adevărată mișcare civică, ce a avut ca rezultat apariția unei idei constructive, de organizare a unui nou tip de festival, fără cheltuirea vreunui ban de la bugetul public, însă cu un succes cel puțin la fel de mare ca deocamdată defunctele SamFest Rock și SamFest Jazz.

 

Pentru a explica cum se poate face așa ceva, Butka Gergely a întocmit un amplu document din care au ce să învețe atât culturnicii bugetofagi, cât și paraziții pseudointelectuali, precum și politicienii depășiți de vremuri. Cu mențiunea că cea mai mare parte a organizării festivalului plănuit de Butka Gergely este deja asigurată, fără nici un ban public.

 

Redăm în continuare o introducere a documentului întocmit de consilierul local care a devenit în ultima săptămână inamicul public nr.1 al hipsterilor sătmăreni:

 

Care este motivul întocmirii acestui document?

 

Decizia Consiliului Local a generat multe dispute despre finanţarea evenimentelor culturale, multe dintre ele fiind subiective sau superficiale. Consider că orice decizie de finanţare trebuie fundamentată printr-un proiect de eveniment în loc de cereri pe A4 şi pe această cale îi îndemn pe directorii instituţiilor culturale, pe organizatorii de evenimente, să lucreze în acest fel.

 

Documentul detaliază alternativele  de finanţare şi de organizare cu scopul de a susţine evenimentele în viitor,  însă la un nivel ridicat de organizare, de mediatizare şi eficienţă în cheltuirea banilor publici.

 

Analizând locul festivalurilor noastre pe "piaţa" de evenimente locale şi naţionale, consider necesară intocmirea unui plan de acţiune care, prin finanţarea lui de către Consiliul Local, va oferi posibilitate de recreaţie pasionaţilor sătmăreni, venituri financiare de la turiştii de eveniment şi beneficii de imagine pentru Satu Mare.

 

Regândirea profilului de eveniment Samfest Jazz: propun organizarea unui eveniment open-air, lângă Turnul Pompierilor sau în groapa de la Pasajul Coposu, cu intrare gratuită sau cu reducerea substanţială a preţurilor de bilete, astfel mulţi sătmăreni vor putea intra într-un prim contact cu jazz-ul, iar în caz de condiţii meteo nefavorabile se poate intra în Filarmonică sau în Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

Alternativa 1: Samfest Jazz / Rock merită şi trebuie finanţat în cazul în care derulează o campanie media pe plan naţional cu scopul de a atrage turişti de eveniment şi, implicit, contribuie la ridicarea imaginii municipiului Satu Mare. Pe toate materialele publice (afiş, spot, articol) trebuie să fie aplicat un marker al oraşului: logo vizual, în spoturi audio „Vino la Satu Mare” similar altor campanii de imagine, derulate de alte oraşe. Am prezentat un plan media care cuprinde aproape fiecare canal de comunicare, de la spoturi radio "Vino în Satu Mare să savurezi muzica jazz" până la campanie ad-click pe Facebook.

 

Alternativa 2: Samfest Jazz / Rock merită şi trebuie finanţat în cazul în care ne poate demonstra că poate atrage fonduri şi din alte surse, de la alte instituţii naţionale, internaţionale sau din sfera comercială. Am creionat mai multe tipuri de sponsori şi moduri de sponsorizare, cu câteva exemple de materiale ce sunt aşteptate în 2013 de la un organizator de eveniment.

 

Ca încheiere, îmi exprim încă o dată maxima deschidere pentru orice proiect al Primăriei, al Centrului Cultural G.M. Zamfirescu sau altor instituţii, proiecte prin care putem ridica imaginea oraşului în mod profesionist.

 

Documentul cu pricina îl puteți citi în întregime mai jos sau la acest link :
1791 vizite
Distribuie pe