Locale Altele
Joi, 29 Octombrie 2020
Joi, 29 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Peste 44.000 participanţi la Zilele Culturale Maghiare Partium
Florin Răchitan  - Miercuri, 28 August 2013

Liderii UDMR Satu Mare şi organizatorii principali ai Zilelor Culturale Maghiare Partium, ce s-au desfăşurat în cursul săptămânii trecute în 10 locaţii diferite din capitala judeţului, au prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, un scurt bilanţ al ediţiei din acest an, considerată a fi cea mai reuşită de până acum.

 

Astfel, potrivit declaraţiilor consilierului judeţean Stier Peter, în cele şapte zile au participat la multitudinea de evenimente culturale peste 44.000 de sătmăreni, dintre care mulţi au fost de naţionalitate română, interesaţi atât de concursul de bogracs din Grădina Romei, cât şi de alte activităţi culturale sau distractive.

 

Bugetul total al festivalului a fost de 220.000 de lei, contribuţia Consiliului Local şi a Consiliului Judeţean fiind de aproximativ 25% din această sumă, restul banilor provenind de la cele 50 de firme private care au sponsorizat ori au sprijinit în diverse forme organizarea evenimentelor, dar şi din proiecte cu finanţări nerambursabile, câştigate atât de UDMR Satu Mare, cât şi de unele dintre cele 17 organizaţii non-guvernamentale partenere implicate în organizare.

 

Preşedintele Organizaţiei Judeţene UDMR, Pataki Csaba, şi-a exprimat satisfacţia cu privire la numărul mare de sponsori, dar şi spectatori care au venit la Satu Mare de dincolo de graniţele judeţului, chiar şi din Ungaria, semn că Zilele Partium au devenit una dintre cele mai importante manifestări culturale din regiune.

 

Făcând puţină promovare subtilă propunerii de regionalizare înaintate de UDMR, Pataki Csaba a remarcat că succesul celor două festivaluri maghiare care s-au desfăşurat în paralel la Satu Mare şi la Cluj arată cât se poate de bine faptul că cele două oraşe fac parte din regiuni distincte, între care nu ar trebui să existe relaţii de subordonare. Mai pe româneşte – Satu Mare nu ar trebui să facă parte dintr-o eventuală regiune cu capitala la Cluj, aşa cum propune, încă neoficial, Guvernul USL. Se ştie că UDMR ar prefera să facem parte dintr-o regiune mai mică, eventual cu capitala la Oradea.

 

La rândul lui, preşedintele Organizaţiei Municipale a UDMR Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a transmis mulţumiri tuturor celor implicaţi în organizarea Zilelor Partium, comparându-i pe aceştia cu cele patru picioare care susţin o masă: UDMR, ONG-urile, sponsorii şi partenerii media.

 

Participanţii la conferinţa de presă au anunţat că, după o pauză de vreo două săptămâni, vor începe deja pregătirile pentru ediţia de anul viitor a Zilelor Culturale Maghiare Partium şi de data aceasta intenţionează să colaboreze, pentru o mai bună coordonare, şi cu organizatorii festivalurilor similare din Cluj, Târgu-Mureş şi Baia Mare.

943 vizite
Distribuie pe