Locale Altele
Joi, 21 Octombrie 2021
Joi, 21 Oct 2021
Avram Iancu, comemorat la Carei
Florin Răchitan  - Luni, 16 Septembrie 2013

La Carei a fost comemorat, duminică, Avram Iancu, în faţa bustului ridicat în memoria sa. La manifestările închinate eroului naţional a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef.


 

„Ca toate marile momente de răscruce ale istoriei, care din sânul maselor populare, făuritoare ale istoriei propulsează eroi, oameni geniali, tot astfel, momentul 1848-1849 a născut, a lansat în istorie personalităţi de seamă pentru trecutul şi istoria românilor, printre care Avram Iancu este, fără îndoială, cel mai adânc înrădăcinat în conştiinţa poporului.
 

 

Numele şi persoana lui Avram Iancu au devenit legendă, s-au transformat într-un mit pe care conştiinţa poporului român îl păstrează cu sfinţenie. A fost ridicat de popor pe piedestalul de Crăișor al Moţilor în virtutea calităţilor sale incontestabile de conducător, pentru simţul său de dreptate, prompt şi veşnic manifestat, pentru curajul său nedisimulat, pentru umanismul de care era pătruns şi de care dădea dovadă cu multă luciditate în momente cele mai grele și mai dramatice.


 

Nu avem decât de învătat de la omul şi conducătorul Avram Iancu şi doresc să îi felicit pe organizatori pentru toată implicarea de care au dat dovadă pentru a-i păstra vie amintirea. Noi, ca urmaşi, cei care preţuim cultura naţională,  avem obligaţia să păstrăm vie personalitatea şi moştenirea lăsată de Avram Iancu” - a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.


 

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Colonia Moţilor Ianculeşti”, Direcţia de Cultură şi Sport Carei, Centrul Cultural al Municipiului Carei, Asociaţia Refugiaţilor filiala Carei şi Asociaţia „Unirea 2000” Carei. 

874 vizite
Distribuie pe