Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
Sătmăreni la Revelionul Ucrainean
Robert Laszlo  - Duminica, 19 Ianuarie 2014

Schimburile culturale dintre sătmăreni și ucrainenii din raioanele vecine județului nostru, Vinogradov și Hust, au deja o frumoasă și rodnică tradiție.

În acest sens, recent, o delegație sătmăreană reprezentativă pentru cultura județului nostru, compusă din Felician Pop - directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, și Robert Laszlo - directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, precum și Liuba Horvat - șefa secției de Artă a Muzeului Județean, Silviu Zetea - primarul comunei Medieșu Aurit, Marius Chiș - consilier al primarului Zetea și realizator de emisiuni folclorice la Nord Vest TV, cântărețul de muzică populară Petrică Mureșan, cantautorul de muzică folk George Negrea și realizatorul de la TV 1 Satu Mare, Vlad Crasnai, au efectuat o vizită la vecinii noștri din Ucraina.

Ajunși în orașul Vinogradov, sătmărenii au avut o întâlnire cu vicepreședintele administrației rationale, precum și cu șeful Direcției Raionale de Turism și Cultură, Sviatoslav Gal, buni prieteni ai sătmărenilor. Cu acest prilej, partea ucraineană a înaintat un document de intenție de înfrățire cu județul nostru, spre a fi supus atenției conducerii județului Satu Mare.

Apoi, drumul a continuat până în comuna Veleatin, din raionul vecin, Hust. Aici, în stațiunea Trâmbița, oaspeții au fost întâmpinați de oficialitățile locale, în frunte cu primarul Mihail Peticel și directoarea școlii, Jana Mikitiuk.

De fapt, ucrainenii sărbătoreau atunci Revelionul și Sfântul Vasile, pe stil vechi. În fața unei mese copioase, așa cum numai ucrainenii știu să pregătească, sătmărenii au petrecut câteva ore presărate cu numeroase momente artistice, susținute de colindătorii locali, care s-au succedat până înspre dimineață.

Nu mică a fost surpriza tuturor, când au constatat că, de fapt, colindele sunt aceleași, și la români și la ucraineni, așa că au colindat, poate ca niciodată, fiecare pe limba lui, colindele ”O ce veste minunată” și ”Cerul și pământul”, într-o atmosferă de mare densitate emoțională.

A urmat apoi un recital folcloric susținut de Petrică Mureșan, ale cărui melodii au fost apreciate la superlativ de cei prezenți, care s-au și încins într-o mare și frenetică horă.

Folkistul George Negrea, acompaniat de Marius Chiș, și-a prezentat cele mai recente melodii. Tânărul cantautor este foarte cunoscut la Veleatin, el bucurându-se de un uriaș succes, alături de Petrică Zele, la festivalul de muzică rock Velet, organizat în vara trecută pe un deal din apropiere.

A urmat apoi un spectacol organizat de către profesorii și elevii Școlii de Arte din localitate. Spectacolul de tradiții de Crăciun a fost extrem de reușit, iar csotumele copiilor erau cât se poate de autentice, ca și obiceiurile creștine ori laice prezentate.

Evenimentul a fost filmat de către Televiziunea din Ujgorod și înregistrat de postul de radio regional, iar sătmărenii noștri au dat câteva interviuri pentru aceste posturi. În finalul manifestării, Felician Pop i-a felicitat pentru grija pe care localnicii o poartă pentru păstrarea tradițiilor populare, evitând kitschurile cosmetizante.  

A urmat apoi un dineu organizat de către patroana Nina la localul dânsei, unde sătmărenii s-au reîntâlnit cu mai vechile lor cunoștințe, membre ale grupului vocal-instrumental  ”Nevestele vesele din Veleatin”. Acestea au interpretat câteva colinde, precum și ”Balada lui Pintea”, moment în care cântărețele aveau ochii în lacrimi.

Locuitorii satului Veleatin susțin că sunt urmașii lui Pintea Viteazul, chiar numele satului vine din cuvântul ”Velet” care înseamnă ”Viteazul”. Aici se organizează festivalul de muzică rock ”Velet”, dedicat celebrului haiduc. În zonă pot fi vizitate ”Pivnița lui Pintea”, ”Bucătăria lui Pintea”, iar în stațiunea vecină, Trâmbița, se află statuia lui Pintea Viteazu. Zona este una extrem de pitorescă, iar peste deal, la aproximativ trei kilometri distanță, se află Țara Oașului.

Peisajul pe acest versant al munților Oașului este total diferit de cel din România, deoarece aici se află o salbă se stațiuni balneoclimaterice, printre care cea mai cunoscută este Șaian, un fel de Sinaia a Ucrainei. Aici se îmbuteliază cea mai bună apă minerală din Ucraina, ”Șaianska”. Cu atâtea elemente similare este și greu să nu te simți ca acasă, mai ales că ospitalitatea gazdelor este copleșitoare.

Tot cu acest prilej s-au pus bazele înfrățirii comunei Veleatin cu Medieșu Aurit și se pregătește o altă înfrățire între orașul Ardud și comuna Cerna, aflată în vecinătatea Veleatinului, dar în raionul Vinogradov.

1740 vizite
Distribuie pe