Locale Altele
Duminica, 24 Octombrie 2021
Dum, 24 Oct 2021
Bustul lui Avram Iancu, dezvelit la Satu Mare
Florin Răchitan  - Duminica, 8 Iunie 2014

De azi, Satu Mare intră în rândul oraşelor din Transilvania care au în centru un monument închinat „Crăişorului Munţilor” şi eroului naţional al românilor, Avram Iancu. Dezvelirea bustului a avut loc duminică, la aniversarea a 190 de ani de la naşterea celui care i-a condus pe moţi în Revoluţia Paşoptistă în lupta pentru drepturile românilor ardeleni.

La evenimentul organizat de Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” a moţilor strămutaţi în regiunea Sătmarului au participat, în Piaţa 25 Octombrie, atât oficialităţile locale şi judeţene, cât şi delegaţii diferitelor organizaţii locale ale acestei asociaţii din ţară, în frunte cu preşedintele Federaţiei Naţionale, Victor Bercea, precum şi primarul comunei natale a Crăişorului Munţilor, care-i poartă azi numele.

După un Te-Deum susţinut de un sobor de preoţi condus de protopopul ortodox Ioan Socolan, oficialităţile au dezvelit bustul lui Avram Iancu, realizat de sculptorul sătmărean Radu Ciobanu, şi au cântat împreună cu asistenţa numeroasă Imnul Moţilor.


În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a subliniat că Avram Iancu este simbolul setei de luptă pentru independenţă, libertate şi unitate naţională a românilor. „Suntem mândri că sprijinim asemenea iniţiative patriotice, menite să reînvie românismul în sufletele sătmărenilor. Să dea Dumnezeu să ne ridicăm la înălţimea moştenirii lăsate nouă de Avram Iancu” – a punctat Adrian Ştef.
La rândul lui, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, a declarat că prin dezvelirea bustului lui Avram Iancu la Satu Mare se face un gest de reparaţie morală. „De azi, Satu Mare este mai bogat şi suntem mândri că putem să aducem omagiul cuvenit eroului moţilor şi al tuturor românilor” – a încheiat Radu Roca.
Evenimentul de duminică de la amiază face parte dintr-o serie de manifestări culturale ce cuprind şi un concert susţinut la Casa de Cultură a Sindicatelor de Veta Biriş şi Dumitru Fărcaş, precum şi tradiţionalul Bal al Moţilor.

2107 vizite
Distribuie pe