Locale Altele
Duminica, 26 Iunie 2022
Dum, 26 Iun 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Expoziție Haller Gyorgy la Carei
Direcția de Cultură Carei  - Duminica, 10 August 2014

Duminică, de la ora 12.30, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei a avut loc vernisajul expoziției omagiale de pictură și grafică a regretatului artist plastic Haller György.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Bogdan Georgescu – directorul Direcției de Cultură Carei, Stefan Gnandt - artist plastic și Muhi Sándor – istoric de artă.

Momentul artistic a fost susținut de Beiland Arnold, care a interpretat câteva melodii la pian. Evenimentul a fost foarte emoționant pentru familia artistului, prezentă la vernisaj.

Haller György s-a născut în 1883 la Tiream și a absolvit Școala Gimnazială la Satu Mare. După examenul de Bacalaureat își continuă studiile la Budapesta, la Facultatea Regală de Stat de Arte Plastice între 1902 și 1906. În această perioadă, printre profesorii cu care a studiat amintim: Edvi Illés Aladár, Nadler Róbert, Révész Imre şi Hegedűs László.

După terminarea studiilor devine profesor de desen. Pe lângă munca de profesor, a desfășurat și o intensă activitate artistică precum: pictură, grafică, a realizat design pentru covoare, și-a proiectat și construit locuința.

I se publică lucrările  de grafică și desene stilizate în mai multe numere ale revistei de artă „ÉLET”, din anul 1909. Printre desenele acestuia se evidențiază grafica în creion a școlii din sat, desenul cu copii la săniuș, desenul cu cerneală color care reprezintă lumea satului, desenul „Păunul” realizat tot cu cerneală și peisajul rural cu cumpănă și grădini.

A participat la o serie de expoziții de grup. Cu pictura „Tavasz” a participat la Salonul Național din 1910. În 1914 participă la Școala de vară din Baia Mare. A pictat în special peisaje.

1233 vizite
Distribuie pe