Locale Altele
Luni, 25 Octombrie 2021
Luni, 25 Oct 2021
Numărul vizitatorilor la Muzeul Județean a crescut considerabil
Veronica Hodas  - Marti, 27 Ianuarie 2015

Bilanțul pe anul 2014 al Muzeului Județean Satu Mare a fost prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele, Mircea Govor și directorul Muzeului, Liviu Marta.

Așadar, Muzeul Județean Satu Mare a realizat mai multe obiective pe anul 2014 printre care se numără publicații, reconfigurarea site-ului web, proiectele de cercetare internațională în colaborare cu Universitatea din Koln și din Londra.

De asemenea, anul trecut s-a făcut amenajarea expoziției de la Rezervația Arheologică Medieșu Aurit, de la Casa Memorială „Vasile Lucaciu” din Apa și de la Complexul Memorial „Ady Endre”.

În anul 2014, Muzeul Județean Satu Mare a organizat expoziții de anvergură națională și internațională cum ar fi: „Expo Africa”, „Veșminte, podoabe săsești și reprezentarea acestora în pictura vremii” și „Aurul și Argintul antic al României”. Conform directorului, Liviu Marta, cea mai vizitată expoziție a fost „Expo Africa” de la Castelul Karolyi din Carei care a avut 46.000 de vizitatori, iar a doua cea mai vizitată a fost „Aurul și Argintul antic al României” care avut 9.000 de vizitatori.

Anul precedent, s-au realizat foarte multe săpături arheologice sistematice la Medieșul Aurit, Supur, Bobald, Iojib, Urziceni, Căuaș și Tășnad. În urma săpăturilor, la Iojib au fost găsite turte de metal. La Carei s-a încheiat restaurarea Monumentului Ostașului Român.

Numărul vizitatorilor a crescut anul trecut cu 14,33% mai mult față de anul 2013.  Numărul vizitatorilor care au cumpărat bilete la diverse expoziții a fost de 84.000.

Obictivele Muzeului Județean pe anul 2015 sunt: 1.Depunerea unui proiect de reamenajare a Muzeului de Artă. Realizarea expoziției de bază, reabilitarea faţadei Muzeului de Istorie.

3. Întocmirea de proiecte pentru reabilitarea muzeelor de la Turț, Bogdand şi Petrești.            

4. Reabilitarea Atelierului Memorial Aurel Popp (depunere de proiect).

5. Achiziţionare de teren la Medieşu Aurit în scopul extinderii parcului arheologic (4 ha). 

6. Realizare proiect pentru amenajare fortificaţie Boineşti în scop turistic.

7. Amenajarea unei case tradiționale la Muzeul din Măriuş.

8. Reabilitare Atelier Paul Erdos.

9. Sporirea securității obiectivelor muzeale (paratrăznet Bobald, analize de risc etc.)

10. Realizare de venituri proprii. Săpături de salvare la investiţii naţionale.

11. Săpături arheologice la: Medieşu Aurit, Supur şi Carei-Bobald (proiecte de finaţare, derulare săpătură împreună cu elevi, raportare).

12. Proiecte de cercetare internaţională în zona Văii Ierului şi Zona Tăşnadului (Universitatea din Köln şi Universitatea din Londra).

13. Organizarea de expoziţii temporare atractive: “Misterele faraonilor”, “Istoria farmaciei” etc., în scopul menţinerii numărului de vizitatori în jurul cifrei de 75.000-80.000.

14. Inventarierea generală a colecţiei.

15. Achiziţii de bunuri culturale.

Pe lângă acestea, președintele Consiliului Județean Satu Mare a mai amintit că un alt obiectiv important care trebuie realizat anul acesta este crearea unei expoziții permanente la Muzeul de Artă unde să fie expuse șI două picturi a lui Nicolae Grigorescu care se află la Satu Mare încă din anii 50’ - 60’.

„Vom avea câte proiecte europene pentru Muzeu. Vom face un ansamblu administrativ și parcare la Medieșul Aurit. De asemenea, Castelul de la Medieș e un obiectiv care e în grija noastră și de care ne vom ocupa”, a spus Adrian Ștef.

 

 

 

818 vizite
Distribuie pe