Locale Altele
Luni, 25 Ianuarie 2021
Luni, 25 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Filmul documentar despre vânzătorii de evrei, proiectat la Satu Mare
Veronica Hodas  - Joi, 16 Aprilie 2015

Aliyah DaDa, primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu a fost vizionat joi, de către sătmăreni, la Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu.

Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Filmul începe în 1882, când o comunitate mică din Moinești decide să plece spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată.

Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

Regizoarea a declarat că filmul s-a născut din curiozitatea de a decoperi o parte a istoriei pe care ea nu o știa. „Am început să lucrez la acest film din 2010 și a început totul dintr-o curiozitate. Am descoperit la un moment dat că un cântăreț foarte cunoscut în Istrael, de care eu știam, avea o melodie cu România și mi s-a părut foarte straniu și uite așa am descoperit că tatăl lui era român și scrisese o carte de memorii pe care am căutat-o și am aflat din ea o grămadă de lucruri de care eu habar nu aveam. Filmul l-am început din curiozitatea descoperirii unor amănunte istorice de care habar nu aveam pentru că e vorba de acele episoade pe care cumva le-am trecut în planul doi, le-am lăsat sub tăcere”.

Sătmărenii curioși să vizioneze acest film au purtat la final o conversație cu Oana Giurgiu. Aceasta din urmă a precizat că filmul a fost finanțat din fondurile de cinema, drept urmare nu a cerut nici un ban de la nimeni, nici măcar de la organele statului.

Regizoarea și-a dorit să găsească oameni, evrei, care să povestească istoria reală și uite așa s-a născut un film genial după cinci ani de muncă.  „Am lucrat foarte mult, am lucrat vreo cinci ani. Pe de o parte a fost rău pentru că au fost oameni care nu au mai apucat să-l vadă, iar pe de altă parte a fost bine deoarece în acești cinci ani am mai aflat anumite lucruri”.

Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului ARCHIDOC al facultății ”La Femis” din Paris.

968 vizite
Distribuie pe