Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Careienii au fost invitați la Festivalul Tinereții de la Mangalia
Buletin de Carei   - Miercuri, 17 Iunie 2015

Membrii ai Despărţământului Astra Carei împreună cu „Nepoţii Iancului” din Marna Nouă si  Asociaţia Colonia Moţilor Ianculeşti  participă în calitate de invitaţi la Festivalul Tinereţii de la Mangalia, sectiunea folclor, in perioada 24 – 27 iunie 2015. 

Activităţile culturale ale celor trei asociaţii nu au rămas neobservate şi astfel, organizatorii Festivalului Tinereţii de la Mangalia, secţiunea folclor, au venit cu propunerea ca  o şezătoare să fie prezentată  în  deschiderea evenimentului estival.

Spectatorii de pe Litoral vor avea ocazia să asiste la o şezătoare tradiţională românească de prin satele din zona Careiului ce va reda obiceiuri ce apucaseră calea uitării .

Şezătoarea românească va reuni tineri şi mai puţin tineri, români şi românce dornici de joc şi cânt, care vor întreţine o atmosferă de bună dispoziţie pe tot parcursul desfăşurării ei.

Vor fi prezentate obiceiuri mai puţin cunoscute chiar şi ardelenilor,precum scuturatul gardului sau sita. Nu vor lipsi lelea Victoria, un tezaur viu prezent la câteva dintre emisiunile lui Grigore Leşe, tinere talente promiţătoare şi nelipsitele tulnicărese de la Ianculeşti.

Ultimul an a fost unul bogat în astfel de activităţi pentru comunitatea astristă careiană din care fac parte şi comunităţile de moţi din jurul Careiului dar şi  urmaşii lui Vasile Lucaciu din satul Lucăceni. Implicarea tinerilor a adus un plus de savoare manifestărilor şi au impulsionat tânăra generaţie să îşi îndrepte atenţia şi spre activităţi  din tinereţile bunicilor lor.

Din păcate, activităţile culturale ale acestor asociaţii  nu sunt sprijinite financiar de nicio instituţie din judeţ, fapt ce îngreunează desfăşurarea lor în conditii  normale. Cei  care doresc  să se implice în sustinerea  financiară a deplasării membrilor şezătorii invitate la Festivalul de la Mangalia, o pot face  prin intermediul redacţiei Buletin de Carei, unde conducerile Asociaţiilor au lăsat contracte de sponsorizare.

1118 vizite
Distribuie pe