Locale Altele
Luni, 3 August 2020
Luni, 3 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Muzeul Orășenesc Tășnad
Consiliul Județean Satu Mare  - Sambata, 5 Septembrie 2015

Expoziția permanentă

Amenajat în anul 1978, într-un vechi conac  nobiliar, reconstruit în a doua jumătate  a sec. XVIIl  (1771), Muzeul din Tășnad  cuprinde 4 săli expoziționale, grupate  pe  două   secții: arheologie-istorie locală și etnografie. Patrimoniul arheologic provine din săpăturile efectuate în zona limitrofă orașului Tășnad și cuprinde vestigii ale epocii neolitice, bronzului și aparținând dacilor liberi.

Diverse obiecte și documente din epoca medievală și epoca modernă întregesc colecția de istorie locală. Expoziția de etnografie pune în evidență principalele aspecte ale culturii materiale și spirituale specifice Tășnadului, cuprinzând o gamă  variată de obiecte din ceramică  de uz gospodăresc  și ceramică  decorativă, produse în centrele de olărit din Tășnad, Vama, Băița, Cehu Silvaniei, și unelte agricole tradiționale sau unelte folosite în atelierele meșteșugărești.

Dispunând  de mijloace tehnice rudimentare și cu materiile prime avute la îndemână, industria casnică textilă din zona Tășnadului a produs valori artistice de un remarcabil bun gust și rafinament. Prin varietatea obiectelor expuse, prin gama largă de motive decorative utilizate în ornamentarea acestora, colecția de textile a muzeului este purtătoarea  unor creații artistice deosebit de valoroase și originale.

Casa-muzeu Tășnad

Casa țărănească specifică zonei sătmărene de câmpie și zonei de Codru este compusă  din tindă, camera din față (sau camera curată)  și camera de locuit, urmată  de cameră  și bucătăria de vară. Materialele folosite în construcție sunt, în mod tradițional, văioagele și lemnul. Unul dintre interioarele specifice zonei este camera curată, care reprezintă încăperea cel mai atent mobilată și decorată a  locuinței tradiționale, îndeplinind cel mai  adesea  funcția de  "cameră   de oaspeți". Obiectele din lemn, ornamentate cu motive decorative specifice regiunii, sunt confecționate de meșteșugari locali.

Țesăturile provin din zona de câmpie și sunt ornamentate  cu motive florale, geometrice și zoomorfe, predominant în nuanțe de albastru și vișiniu. Într-o altă cameră  sunt reconstituite diferite ateliere meșteșugărești care și-au desfășurat activitatea în oraș. Sunt prezentate unelte specifice atelierelor de tăbăcar, de pantofar, de fierar și de olar. Organizat în spațiul odinioară  destinat  cămării,  depozitul de  unelte agricole reprezintă  o încăpere tipică gospodăriei tradiționale țărănești din zona de câmpie, în cadrul căreia agricultura reprezintă ocupația de bază.

Contact:

Muzeul Orășenesc Tășnad

Adresa: Str. Nicolae Iorga nr. 6, Tășnad, jud. Satu Mare

Tel.: 0261 825 508

Casa Muzeu Tășnad

Adresa: Str. Ștefan cel Mare nr. 115/E, Tășnad, jud. Satu Mare

965 vizite
Distribuie pe