Locale Altele
Vineri, 10 Aprilie 2020
Vin, 10 Apr 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Gospodăria codrenească din Chilia și casa muzeu din Andrid
Consiliul Județean Satu Mare  - Vineri, 30 Octombrie 2015

Gospodăria codrenească din Chilia - Casa a fost construită în prima jumătate a sec. XX, fiind caracteristică arhitecturii din zona etnografică Codru. Din structura gospodăriei fac parte: casa, șura  și găbănașul (cămara  de alimente).

Casa este  construită  din bârne  pe o fundație de piatră spartă și este compusă  din 4 încăperi: camera curată din față, tinda, camera de locuit, în spatele căreia se află o cămară. În camera din față sunt expuse piese de mobilier specifice zonei.

În tindă, locul de intrare în casă, se află un cuptor pentru pâine și un ceaun. Camera din spate sau cea de locuit are un pat, un dulap cu costume populare și un bufet.

Datorită funcțiilor pe care le îndeplinește, șura, prin dimensiunile ei mari, este construcția cea mai monumentală  din cadrul gospodăriei.  Ea cuprinde un  grajd pentru  animale, spațiu pentru  depozitarea fânului, adăpost  pentru unelte agricole. Găbănașul sau cămara  de alimente este o clădire aparte cu un târnaț sprijinit de stâlpi ciopliți și strunjiți, adăpostind hambarul și alte unelte agricole. Sub această construcție se află o pivniță

Casa-muzeu de la Andrid

Casa-muzeu de la Andrid se încadrează  în tipologia caselor cu pământ  bătut  cu două  camere, tindă  și grajd. Casa a fost construită  între 1860-1880 de Botos Sándor și a fost achiziționată de Muzeul Județean Satu Mare în anul 2012 de la proprietarii  Kis Károly și Kis (Botos) Ilona.

Acoperișul casei este din trestie, material folosit cu predilecție în zonele mlăștinoase. Intrarea în casă  se face printr-o tindă prevăzută cu un cuptor specific de pâine. Gura cuptorului se află în tindă, iar corpul în exteriorul casei.

Lângă acest cuptor se află șporul. În partea dinspre stradă  se află camera curată  prevăzută cu două  paturi, lădoi, masă,  scaune, dulap pentru haine și leagănul pentru copil. Pereții și mobilierul sunt ornamentați cu icoane și textile având inscripții în limba română și maghiară. În partea stângă  a tindei se află camera  de  locuit, unde  sunt  prezentate  preocupările  zilnice tradiționale ale oamenilor locului.

Grajdul are  intrare  separată  și  expune  uneltele folosite în gospodăria   țărănească  tradițională.  După   terminarea  muncilor agricole din toamnă, aproape în fiecare gospodărie, era montat războiul de țesut unde femeile și tinerele fete își pregăteau  materialul textil pentru îmbrăcăminte.

782 vizite
Distribuie pe