Rendez-vous este motto-ul ediţiei a IX-a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT.
Singurul festival de teatru profesionist al judeţului Satu Mare are loc anul acesta între 23 şi 29 noiembrie, la Carei şi, în premieră, la Satu Mare.
Particularităţile ediţiei din acest an sunt proiectele comunitare şi educative, care vor avea loc în spaţiile publice, în şcolile şi centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice din Carei. Compania SPOT îşi prezintă cel de-al doilea spectacol, realizat în colaborare cu Teatrul k2 din Budapesta. Anul acesta, pe durata SPOT 9, are loc un inedit proiect teatral realizat alături de Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Actorul Florin Vidamski îşi lansează volumul Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig.
Festivalul Internaţional de Teatru penstru Studenţi SPOT reuneşte anul acesta studenţii şcolilor de profil din Craiova, Târgu Mureş, Cluj, Novi Sad – Serbia şi Passau – Germania. Alături de ei, vor fi prezenţi artişti tineri din Budapesta, Cluj şi Satu Mare. Publicul este aşteptat din 23 Noiembrie până în 29 Noiembrie, în Sala de Sport a Liceului Tehnic Simion Bărnuţiu din Carei, în Studioul Ács Alajos, al Teatrului de Nord Satu Mare şi în Manejul Equus din Carei. Intrarea este liberă. Spectacolele sunt prezentate în limbile română, maghiară, germană şi franceză.
Proiecte Comunitare şi educative
Festivalul SPOT demarează anul acesta o serie de programe artistice comunitare. Vor avea loc evenimente în grădiniţele, şcolile, spaţiile publice şi centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice, în limbile română şi maghiară. Teatrul îşi recapătă, astfel, rolul esenţial pe care trebuie să îl deţină în viaţa careienilor, contribuie la educaţia celor mai tineri şi uşurează povara senectuţii, în cazul celor rămaşi singuri şi prea puţin ajutoraţi.
Secţiunea comunitară a SPOT 9 include spectacole pentru preşcolari, ateliere de scriere creativă pentru liceeni şi de animaţie pentru cei din ciclul gimnazial. Vor avea loc proiecții nocturne în cartierele careiene, iar suprafețele pe care vom proiecta sunt elementele spațiului urban, cum ar fi centralele termice sau garajele. Totodată, în diferite momente ale zilei, se vor organiza spectacole stradale.
Secţiunea educativă şi comunitară a festivalului este susţinută de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune Cluj, anul III ( clasa Filip Odangiu şi Ferenc Sinkó ), de poeţii Fischer Botond şi Horváth Benji, artiştii plastici Banga Szilárd și Lamaskier, precum şi de studenţii masteranzi ai secţiei de actorie din Cluj, Árus Péter, Budizsa Evelyn şi Szucher Ágnes.
Studenţii invitaţi vor putea participa la un atelier de teatru fizic susţinut de tânărul regizor-coregraf Soós Attila. Acest a absolvit Academia Naţională de Teatru şi Film din Budapesta, secţia Teatru Fizic şi a înfiinţat în 2013 Teatrul Trojka.
Drama de o napte
La ediția din acest an, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj prezintă proiectul DRAMA DE O NOAPTE. Proiectul este continuarea iniţiativei Teatrului Maghiar de Stat Cluj care a organizat, cu ocazia Zilei Dramaturgiei Maghiare (21 septembrie 2015), un atelier în cadrul căruia, pe parcursul unei singure nopţi, au luat naștere şapte piese de teatru. Autorii textelor sunt: Bertóti Johanna, Bodolai Balázs, Mikó Hajnalka, Horváth Erika, Kovács Kinga, Sipos Krisztina, Vajna Noémi – Deák Katalin.
Pe durata festivalului aceste texte se vor transforma în spectacole cu ajutorul studenţilor şcolilor de teatru din Craiova, Cluj, Târgu Mureş, Novi Sad şi Passau. Continuând formatul atelierului de dramaturgie, fiecare şcoală invitată va primi textele cu doar 24 de ore înainte de ora fixată a reprezentației.
Proiectul creează premisele unui demers artistic care stimulează viteza de reacţie a studenţilor, creativitatea lor şi dezvoltă relaţia fiecăruia cu textul dramatic. De asemenea, îi obligă pe tinerii artiști să realizeze un proces scenic într-un timp extrem de scurt, având ca puncte de plecare un text la prima vedere. Formatul amintit presupune așadar o succesiune de interpretări scenice pe baza aceloraşi texte, dezvoltate de fiecare grup în parte, ceea ce oferă atât studenților, cât și spectatorului careian şansa de a înţelege elementul esențial al creației teatrale: transpunerea textului scris în text scenic și să experimenteze diversitatea viziunilor regizorale și actoricești care dau sens textului dramatic.
Metoda David Esrig
În cadrul Festivalului se va lansa cartea Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig de Florin Vidamski. Aceasta prezenită metoda de lucru a regizorului, cu exemplificări din spectacolele Nepotul lui Rameau şi Trolius şi Cresida. Cartea lansată este teza de doctorat a actorului Florin Vidamski. O carte de căpătâi pentru facultăţile de teatru din România, profilul actorie. Cartea a apărut în 2015, la Editura Charmides din Bistriţa.
SPOT se extinde
Anul acesta consemnează o premieră absolută în existenţa de 9 ani a Festivalului. În premieră, câteva evenimente ale acestuia vor avea loc şi în municipiul reşedinţă de judeţ: Satu Mare. Invitaţia a fost lansată de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef. Astfel, în prima şi în ultima zi a SPOT 9, iubitorii de teatru sătmăreni vor avea ocazia să participe la o lansare de carte, o lecţie de teatru deschisă şi un spectacol. Evenimentele sunt găzduite de Teatrul de Nord Satu Mare.
Ce e maghiar?!
SPOT 9 prezintă cel de-al doilea spectacol al COMPANIEI SPOT. Acesta este intitulat CE ESTE MAGHIAR ?!. Spectacolul are ca subiect central IDENTITATEA. Proiectul s-a autofinanțat. Artiștii invitați sunt foști participanți ai Festivalului Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT. Repetițiile au fost conduse de Teatrul K2 din Budapesta. Alături de aceștia proiectul include tineri actori din România, Ungaria și Serbia. La fel ca anul trecut, in cadrul proiectului Companiei SPOT a fost inclusă și o elevă din Carei, membră a cercului de teatru din municipiu, care își dorește să dea admitere la o facultate de teatru. Numele ei este Vitéz Julia.
Particularitatea priectului din acest o reprezintă prezența a doi actori careieni, Bodea Tibor și Fándly Csaba, care revin, astfel, acasă.
K2 este un atelier de teatru independent, înființat în vara anului 2010 de către studenții la actorie ai Universității de Artă din Kaposvár, Ungaria. Inițiativa le-a aparținut lui Benkó Bence și Fábián Péter, studenți și ei la acea vreme. De-a lungul anilor celor doi li s-au alăturat studenți din anii de studiu inferiori. Apoi, acest grup, deja format, s-a îmbogățit cu un manager, cu un scenograf, un dramaturg și un asistent de regie, iar K2 a început să arate, din ce în ce mai mult, ca o trupă de teatru de sine stătătoare. În 2011 a luat naștere Asociația Teatrală K2, iar puțin mai târziu grupul a fost admis în Societatea Artiștilor Independenți din Ungaria.
La început K2 își prezenta spectacolele în Kaposvár, iar după ce membrii și-au finalizat studiile, Teatrul K2 s-a mutat la Budapesta, acolo unde își continuă activitatea și în prezent.
În cei cinci ani de existență Teatrul K2 a obținut numeroase premii. Dintre acestea se disting: Premiul FESZ, pentru debut, acordat celui mai promițător grup, în 2013, Premiul Jurányi, în 2014, Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan, Vallay, 2015.
Ceilalți membrii ai echipei sunt: Borsányi Dániel, Piti Emőke, Viktor Balázs, Sebők Maya, Daróczi Noémi, Jeli Sára Luca, Czumbil Orsolya, Sipos Krisztina, Rusz Péter şi Bocsárdi Magor.
Ediţia din acest a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT este finanţată de Consiliul Judeţean Satu Mare. Partenerii evenimentului sunt: Draxlmaier şi Continental Contitech. Sponsori: Autonet, Abracom, Atlas Mapping, Joy Ştrand, Agrotex, Steiger, Eastern Dies Service. Colaboratori: Asociaţia Deo Gratias, Buffalo Bill, Teatrul de Nord Satu Mare. Concept grafic: Laura Seucan.