Locale Altele
Duminica, 16 Iunie 2024
Dum, 16 Iun 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Negrești-Oaș
Consiliul Județean Satu Mare  - Vineri, 20 Noiembrie 2015

Repere geografice și căi de acces

Orașul Negrești-Oaș este situat în extremitatea nord-estică a județului Satu Mare, fiind centrul economic și administrativ al zonei geografice și etnografice a ""Țării Oașului"". Beneficiază de o așezare  geografică avantajată de relativa apropiere de municipiile Satu Mare (50 km) și Baia Mare (45 km) și este o punte de legătură cu Depresiunea Maramureșului, peste Pasul Huta. În oraș se poate ajunge pe DN 19 din Satu Mare, Baia Mare și Sighetu Marmației, pe DC 11 din Tur, pe DJ 109 din Bixad și pe drumul DC 75 din zona turistică Luna Șes.

Date  istorice și demografice

Negreștiul este menționat ca având legătură cu "drumul sării" care pornea de la Ocnele de sare. Negrești-Oaș și-ar fi primit  numele, susțin unii, de la culoarea neagră a gubelor oșenești, iar alții spun că de la pădurile întunecate de stejar (de exemplu, într-o scrisoare a regelui ungar Ștefan, din anul 1270 se menționează că originea termenului de Oaș ar fi din termenul de Awas - Oaș, care înseamnă  despădurire, curătură, luminiș). În sec. XVIII așezarea se afla, ca de altfel toată zona, sub stăpânirea habsburgică. Conform monografiei lui Szirmay Antal apărută în 1809 la Buda, Negreștiul era  cea  mai mare  așezare românească din Oaș. Abia în anul 1964 așezarea  a fost ridicată la rang de oraș. Orașul Negrești-Oaș are o suprafață  de 13.026 hectare și o populație de 11.867 locuitori.

Atracții turistice și evenimente

Zona orașului Negrești –Oaș și a împrejmuirilor sale prezintă una din cele mai frumoase zone din Transilvania, impresionând în special prin tradiție, cultură și priveliști pitorești.

Nu poți trece prin zonă fără să fi vizitat Muzeul Țarii Oașului (pe care îl prezentăm pe larg la capitolul Cultură), dar și alte obiective: Catedrala Ortodoxă  ""Duminica Tuturor Sfinților"", Biserica  ""Nașterea Maicii Domului"", Biserca Ortodoxă ""Sfântul Dimitirie"" din Tur, Schitul  ""Sf. Arhidiacon Ștefan"" de la Luna Șes, Galeriile de Artă  ""Dr. Mihai Pop"" de la Muzeul Țării Oașului, parcurile orașului (cu sculpturi/monumente de artă contemporană), stațiunea turistică Luna Șes, Tezaurul uman viu – Floare Finta, Luminătorul satului Floare Hotca, atelierele meșteșugarilor Ana Mare, Maria Poptile Maria Finta. Orașul Negrești-Oaș este punct de plecare într-o serie de sate renumite pentru bogăția portului, arhitecturii populare și a obiceiurilor și tradițiilor – de ex: Certeze (5km), Huta – Certeze (9km), Racșa (16km), Tur (1km), Bixad (5 km) , Trip (6 km), Târșolț, Cămărzana (20  km), dar și într-o serie de zone de agreement reunite pe plan local – de ex: Complexul Valea Măriei, datorită apelor termale și apelor minerale. Totodată, în zonă există posibilităti de pescuit și vânătoare, dar și trasee marcate pentru drumeții prin munți.

Orașul Negrești-Oaș este anual gazda mai multor festivaluri și expoziții devenite tradiționale: Șezătoarea de Lăsatu’ Secului- luna martie; Expoziția anuală de artă plastică contemporană "Art Bunavestire", care are loc în 25 martie; participarea la tradiționala serbare câmpenească  "Sâmbra  Oilor" de  la  Huta Certeze - prima duminică din luna mai; Festivalul regional al Patrimoniului Culinar Carpatic - în luna septembrie; Expoziția națională de fotografie "Versus dar Împreună" - luna noiembrie; Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă - în luna decembrie, a doua zi de Crăciun.

Obiective de investiții

Unul dintre  cele  mai  importante  proiecte  de  investiții de  care  se  preocupă administrația locală este cel de dezvoltare a zonei turistice Luna Șes, în așa fel încât să ajungă ""Km 0 al turismului sătmărean"".

Luna Șes este un spațiu deschis de cca 500 ha, la o altitudine medie de 500 m, la baza  pantelor nordice ale vârfului Pietroasa (1201 m) și ale Muntelui Mic (1013 m). Aici a fost realizat deja drumul de acces până  la baza pârtiei, au fost introduse rețelele de energie electrică, canalizare și apă și a fost finalizată și linia de telescaun. La Luna Șes urmează să fie amenajată o pârtie de schi în lungime de 1.800 metri (chiar în vârful pârtiei principale de schi se află Monumentul natural Sfinxul Oașului, o ciudată  formă  de rocă  vulcanică), dotată  cu tunuri de zăpadă, dar intenția edililor Negreștiului este să realizeze aici o stațiune cu  atracții turistice în toate  anotimpurile. Pentru  dezvoltarea stațiunii, Primăria Negrești-Oaș pune la dispoziția investitorilor interesați terenuri în viitoarea zonă turistică. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri de la bugetul local al orașului  Negrești-Oaș,  bugetul Consiliului Județean Satu Mare și fonduri guvernamentale.

Tot pe agenda de lucru a Primăriei Orașului Negrești-Oaș se mai află construcția unui parc acvatic în zona de agrement Valea Mariei, dezvoltarea infrastructurii  pentru turismul  montan din  Munții  Oașului,  promovarea turistică  a Țării Oașului, construcția Centrului Cultural Multifuncțional ""Țara Oașului"".

1371 vizite
Distribuie pe