Locale Altele
Miercuri, 27 Mai 2020
Mie, 27 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Dezbatere literară „Femeia creatoare de literatură” la Carei
Centrul Cultural Carei  - Joi, 10 Martie 2016

A devenit o tradiție ca luna martie să fie dedicată prezențelor feminine din viața noastră. În acest context, Biblioteca Municipală Carei, cu sprijinul Direcției pentru Cultură și Sport, a organizat o dezbatere literară pe tema „Femeia creatoare de literatură”.

Invitați speciali la acest eveniment au fost poetul Ioan Nistor și dr. Viorel Câmpean, bibliotecar la Biblioteca Județeană Satu Mare. Au participat elevii clasei a VIII-a B de la Școala Gimnazială Nr.3 Carei, coordonați de prof. Mihaela Bota.

În debutul evenimentului, Bogdan Georgescu, directorul Direcției pentru Culturăși Sport, a evidențiat activitatea Bibliotecii Municipale Carei, subliniind „strânsa legătură pe care această instituție o are cu școlile din orașul nostru.

Evenimentele de acest fel apropiecultura și cartea de elevi.Poetul Ioan Nistor a adus în discuție importanța lecturii și a scrisului, a insistat asupra acestuia din urmă ca având un rol puternic în dezvoltare intelectuală a adolescenților:„Cunoașterea ne deschide orizontul, ne face mai puternici. Baza cunoașterii este lectura. Eu vă îndemn să și scrieți. Scrisul rămâne.” A făcut apoi o scurtă prezentare a revistelor literare sătmărene, reiterându-și îndemnul adresat elevilor pentru a scrie urmând ca în viitor poatesă fie publicate scrierile lor în revistele prezentate.

 În continuare, a lecturat poezia „Femeie, iată fiul tău !” a poetului careian Gabriel Rațiu, pseudonimul literar al lui Corneliu Bala, și l-a invitat pe dr. Viorel Câmpean să spună povestea numelui de scriitor a cunoscutului dascăl careian.

În ceea ce privește literatura feminină, poetul Ioan Nistor a adus în atenția elevilor numele Liviei Bacâru, una dintre cele mai importante poetesătmărene, și al Ralucăi Sălăjan, o tânără poetă cu destinul frânt la Revoluția din 1989.

La finalul evenimentului,dr. Viorel Câmpean a prezentat un PPT cu fotografii ale unor femei din familii celebre.

Au fost amintite familii precum Pteancu, cu Maria Pteancu, o talentată actriță sau pe cea a preotului George Marchiș, fiica sa, Otilia Marchiș fiind o foarte bună scriitoarece la un moment dat a fost secretar literar a lui Anatole France.

Ioan Nistor a oferit elevilor cărți ce să constituie primele volume ale viitoarei lor biblioteci personale pe care i-a îndemnat să și-o formeze.

 

1012 vizite
Distribuie pe