Locale Altele
Duminica, 28 Noiembrie 2021
Dum, 28 Nov 2021
Conducerea Teatrului de Nord acuză politizarea culturii
Florin Răchitan  - Vineri, 13 Mai 2016

Managerul general al Teatrului de Nord Satu Mare, Vasile Țăran, și directorul artistic al trupei românești, Andrei Mihalache, i-au invitat vineri pe reprezentanții presei locale la un tur al clădirii proaspăt reabilitate, pentru a se convinge de faptul că aceasta ar putea găzdui spectacole chiar de mâine, și pentru a clarifica informațiile contradictorii ce au circulat în mediul public în ultima vreme despre eventuala inaugurare oficială.

De la bun început, ambii directori au susținut că refuzul repetat al consilierilor locali UDMR, ajutați de cei din PNL și ALDE, de a asigura bugetul necesar pentru organizarea unui mini-festival cu ocazia inaugurării teatrului de Zilele Orașului este o decizie politică incorectă.

Ei consideră că agumentele consilierilor care își fac griji în legătură cu autorizația ISU sau capacitatea de alimentare cu energie electrică a clădirii sunt pretexte pentru a nu permite realizarea unui act cultural ce ar putea fi interpretat ca eveniment electoral.

“Dacă aș fi legiuitor, aș propune o lege care să interzică orice fel de manifestări culturale sau sportive în perioada campaniei electorale, pentru a nu se interpreta că acestea ar servi interesele vreunuia sau altuia dintre candidați. Ar trebui să impunem un fel de doliu național timp de o lună, până trece campania electorală. Dar atunci și candidații ar trebui să intre în concediu sau șomaj tehnic sau ceva” – a propus, cu sarcasm, Andrei Mihalache.

Conducându-i pe ziariști prin clădire și prin curte, managerul Vasile Țăran a făcut o scurtă istorie a lucrărilor de reabilitare din fonduri europene, cu toate complicațiile și întârzierile mai mult sau mai puțin intenționate din partea firmelor “moștenite” din mandatul anterior, a prezentat mașinăriile care asigură alimentarea cu energie electrică peste capacitatea necesară, a explicat chichițele de care se leagă consilierii foarte grijulii în privința ignifugării ușilor de la balcoane și a pus la dispoziția presei toată documentația, inclusiv avizele obținute de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care permit fără niciun fel de probleme organizarea de spectacole în clădirea respectivă.

“Toate aceste aspecte sunt foarte bine cunoscute de domnii consilieri, inclusiv cei din UDMR, care fac parte din Consiliul de Administrație al Teatrului de Nord. La ultima ședință pe care am avut-o cu ei, după ce timp de o oră le-am explicat cum stăm cu avizele și cu punerea în funcțiune a clădirii, unul dintre ei i-a spus celuilalt, în limba maghiară, că oricum vor face așa cum vor ei” – a declarat Vasile Țăran.

El și-a exprimat dezamăgirea și față de atitudinea colegilor din trupa maghiară “Harag Gyorgy”, care au susținut inițial proiectul mini-festivalului cu ocazia inaugurării oficiale a teatrului și chiar au invitat ei înșiși trupele Teatrului Național Maghiar din Cluj, respectiv Teatrului din Debrecen, pentru ca ulterior, după scandalul din Consiliul Local, să trimită un comunicat de presă în care, practic, se dezic de această idee.

“Cel mai rău îmi pare că noi chiar am ajuns să fim prieteni, muncind împreună zi de zi, dar de acum se pare că vom rămâne doar frați, deoarece rudele nu poți să ți-i alegi” – a încheiat, cu amărăciune, Andrei Mihalache.

În condițiile în care e destul de clar că în această lună nu vor mai primi nici un ban de la bugetul local pentru inaugurare, cei din conducerea teatrului mai au o ultimă fărâmă de speranță și fac apel către eventuali sponsori generoși să-i sprijine pentru a putea să aducă la Satu Mare măcar trupa Teatrului Odeon din București, care, potrivit înțelegerii, ar trebui să inaugureze scena cu piesa “Soldatul Svejk”, avându-l ca protagonist pe celebrul Pavel Bartoș, cu origini actoricești chiar în orașul nostru.

Tags: teatru  inaugurare  decizie  politica  
1528 vizite
Distribuie pe