Locale Altele
Miercuri, 21 Octombrie 2020
Mie, 21 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Dezvelirea plăcii comemorative Vasile Lucaciu la Satu Mare
Primăria Satu Mare  - Duminica, 22 Mai 2016

Miercuri, 25 mai, începând cu ora 16, va avea loc amplasarea plăcii comemorative pe zidul casei care a apaținut familiei dr. Vasile Lucaciu  ocazie cu care se va organiza simpozionul “Vasile Lucaciu, autorul intelectual al Memorandului”.

Data de 25 mai reprezintă ziua în care s-a dat sentința în procesul Memorandului de la Cluj, din anul 1894. În urma acelui proces, dr. Vasile Lucaciu a primit cea mai mare condamnare, cinci ani de temniță grea.

Vasile Lucaciu este reprezentantul de frunte al românilor din Satu Mare. Profesor de religie, de limba și literatura română, Vasile Lucaciu, pentru ideile sale, a intrat în conflict cu autoritățile acelor vremuri. Pentru atitudinea sa a fost condamnat de mai multe ori. O parte din pedeapsă și-a ispășit-o în închisoarea din Satu Mare.

În perioada cât a locuit la Satu Mare a devenit proprietarul casei nr. 29 de pe actualul Bulevard Vasile Lucaciu. După plecarea sa din Satu Mare, în anul 1885, casa a fost vândută.

După Marea Unire, dr. Vasile Lucaciu s-a reîntors la Satu Mare. Aici, în orașul nostru, a și încetat din viață, la 29 noiembrie 1922. La moartea sa s-a decretat doliu național. La înmormântarea sa din ziua de 1 Decembrie au participat mari personalități, inclusiv primul-ministru Ion I.C. Brătianu. După slujba de înmormântare, la care au particiapt preoți greco-catolici și ortodocși, convoiul mortuar a plecat spre Șișești, unde marele luptător pentru drepturile românilor a fost înmormântat alături de soție.

La câțiva ani de la moartea sa, orașul Satu Mare a cumpărat casa care i-a aparținut, cu intenția de a organiza un muzeu. Nu s-a reușit, însă în anul 1936, prin donații publice, sătmărenii au reușit să-i ridice o statuie care a fost amplasată în centrul orașului Satu Mare.

La evenimentul de miercuri sunt invitați profesori universitari, cercetători, profesori, oameni de cultură, precum și toți sătmărenii iubitori de istorie.

Tags: placa  comemorativa  vasile lucaciu  dezvelire  
780 vizite
Distribuie pe