Locale Altele
Luni, 16 Decembrie 2019
Luni, 16 Dec 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Programul Festivalului Medieval de la Ardud
Florin Răchitan  - Joi, 21 Iulie 2016

„Ardud începe să fie orăşelul nostru de suflet” - a declarat Liviu Pancu, actor şi regizor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi organizator artistic al MedievArtFest, care se va desfăşura la acest sfârşit de săptămână în cetatea care a dat principi ai Transilvaniei în vremurile sale de glorie.

În cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o joi împreună cu primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, el a prezentat programul detaliat al ediţiei din acest an a festivalului care s-a înscris deja pe lista manifestărilor similare din ţară, alături de cel din Sighişoara, având, ca de obicei, invitaţi pe membrii celor mai cunoscute ordine cavalereşti şi trupe artistice care încântă publicul prin reînvierea vremurilor cavalerilor şi domniţelor.

Tema principală a acestei ediţii va fi viaţa şi opera marelui William Shakespeare, la împlinirea a patru secole de când luminează cultura universală şi, potrivit declaraţiilor aceluiaşi Liviu Pancu, aceasta „nu va fi o ediţie teatrală, dar va fi dominată de starea iniţiatică pe care o trăieşte un Prospero în căutarea interioară”.

Programul cuprinde o serie de simpozioane şi seminarii ştiinţifice, cu participarea unor somităţi din mediul academic din ţară şi din străinătate, invitatul special fiind profesorul universitar Jim Smith, originar din judeţul Transylvania, înfiinţat în secolul XIX de colonişti ardeleni în statul Carolina de Nord din SUA.

Nu vor lipsi nici reperele locale, cel mai important moment fiind lansarea volumului „Sinoadele de la Ardud”, scris de Ştefan Berci pentru sublinierea importanţei reuniunilor marilor feţe bisericeşti care au adus pacea în vremurile tulburi marcate de conflictele religioase din secolul XVI.

Păstrând tradiţia din anii trecuţi, în cadrul festivalului va fi organizat şi un seminar special dedicat jurnaliştilor, tema din acest an fiind „Mass-media turistică între realitate şi relatare”, cu o prezentare susţinută pentru ziariştii din presa locală de realizatorul emisiunii „Săptămâna Turistică” de la Televiziunea Română, Victor Rădulescu.

Evenimentele principale vor cuprinde, însă, ca de obicei, turniruri cavalereşti, spectacole cu tematică medievală pe scena amplasată sub zidurile cetăţii, iar parada cavalerilor va avea loc duminică la amiază.

Programul complet, pe fiecare zi, se prezintă astfel:
 

Tags: festival  medieval  ardud  program  
6658 vizite
Distribuie pe