Locale Altele
Joi, 6 Octombrie 2022
Joi, 6 Oct 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Dorothea Fleiss & East-West Artists – tabără de creaţie găzduită de Cetatea Ardudului
Florin Răchitan  - Luni, 12 Septembrie 2016

Vechea Cetate a Ardudului găzduieşte cea de-a treia ediţie consecutivă a simpozionului de artă contemporană East-West Artists, o tabără de creaţie organizată încă din anii ’90 din iniţiative unei artiste sătmărence emigrate în Germania, Dorothea Fleiss, iniţial la Carei, iar în ultimii trei ani la Ardud.

Nici că ar fi putut găsi artiştii loc mai potrivit pentru această săptămână de frenezie creatoare, dealul cetăţii ce veghează Câmpia Sătmarului şi cadrul natural dimprejur asigurând atât liniştea, cât şi inspiraţia necesară pentru realizarea lucrărilor din care nu puţine s-au dovedit a fi de-a lungul anilor deosebit de valoroase.Aşa cum îi indică şi numele, tabăra aduce laolaltă zeci de artişti din diferite regiuni ale Orientului şi Occidentului, cu scopul de a se cunoaşte şi a-şi împărtăşi câte ceva din focul lăuntric ce-i face capabili să comunice şi să se înţeleagă între ei în limbajul universal al artei.
La ediţia din acest an găsim profesori universitari din România, artiste globe-trotter care nici nu mai ştiu exact ce ţară reprezintă, pictoriţă canadiană care în buna tradiţie a ţării de origine ţine toată ziua pensula într-o mână şi cana uriaşă de cafea în cealaltă, iar vedetele incontestabile ale taberei sunt cei doi artişti din Kurdistanul irakian, care pictează nuduri feminine pentru a-i bulversa pe cei care sunt confuzi când aud de Orientul Mijlociu. Ei sunt însoţiţi la Ardud de o reporteriţă care face un film documentar despre tabăra artistică de aici pentru postul naţional de televiziune din capitala lor, Erbil.

Gazda acestei tabere din ultimii trei ani, primarul Ovidiu Duma i-a vizitat luni pe artişti chiar la cetate şi le-a sugerat o idee primită cu entuziasm de aceştia. Dacă tot sunt oaspeţii oraşului, le-a propus să-şi lase amprenta şi pe spaţiul public, după moda care face furori în alte părţi ale lumii: le-a pus la dispoziţie două staţii de autobuz şi un vechi transformator electric din parcul central al oraşului, pe care pot să le decoreze cu picturi sau graffiti cum au ei chef.

Rezultatul se va vedea odată cu vernisajul expoziţiei la care vor fi prezentate toate lucrările realizate în această tabără, vineri de la ora 17, sus la cetate. 

Tags: dorothea fleiss  east  west  artists  tabara  ardud  
1432 vizite
Distribuie pe