Locale Altele
Marti, 4 August 2020
Marti, 4 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
ȘtrudliFest, sâmbătă la Casa Șvabilor. Ștrudli – marcă înregistrată la OSIM.
Florin Răchitan  - Miercuri, 16 Noiembrie 2016

Pentru ediția din acest an a ȘtrudliFest, organizatorii de la Forumul Democrat German și comunitatea germană de la Biserica Calvaria au pregătit cantități impresionante din ingredientele necesare preparării delicateselor preparate exclusiv de șvabii sătmăreni, inclusiv magiunul de prune pe care l-au fiert ei înșiși cu metodele tradiționale moștenite din moși-strămoși.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, la Casa Șvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare, cu începere de la 18 (după ce de la ora 16 va avea loc o ediție rezervată copiilor), iar organizatorii așteaptă cât mai mulți sătmăreni să deguste aceste preparate tradiționale.

Președinții organizației regionale, respectiv județene a Forumului Democrat German, Iosif Holczli și Ioan Leitner, împreună cu alți reprezentanți ai organizatorilor, au prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, detalii despre ȘtrudliFest și despre rețeta transmisă din generație în generație în familiile șvăbești.

Ei au dezvăluit că sunt în fază avansată cu patentarea ștrudli-ului ca marcă înregistrată la OSIM, în condițiile în care șvabii sătmăreni sunt singurii care îl prepară, iar rețeta nu se găsește la nici o altă comunitate germană din România sau din patria-mamă. Ștrudli este o mâncare simplă, preparată rapid din ingredientele ce se găseau în orice gospodărie și era foarte sățioasă pentru țăranii care se întorceau seara de la muncile câmpului. Aluatul frământat din făină, ouă și lapte bătut este umplut de obicei cu cartofi, brânză sau magiun și fript în baie de ulei. Se consumă cu lapte proaspăt sau iaurt, dar acum, în prag de iarnă, la ȘtrudliFest se va putea cumpăra și vin fiert cu scorțișoară.

La festival vor participa șase echipe din diferite localități șvăbești, fiecare preparând la fața locului ștrudli proaspăt, în timp ce programul artistic va fi asigurat de grupe de elevi de la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” și formația Gemeinsam a Forumului Democrat German. 

Tags: strudli  festival  svabi  
1866 vizite
Distribuie pe
svab
cererea de inregistrara la OSIM este respinsa,deci STRUDLI nu este marca inregistrata, nici al forumului, nici al nimanui, hahaha
2016-11-17 20:31:17