Locale Altele
Marti, 30 Noiembrie 2021
Marti, 30 Nov 2021
Manifestări dedicate Zilei Naționale la Carei
Centrul Cultural Carei  - Marti, 29 Noiembrie 2016

Marți, 29 noiembrie 2016, de la ora 12.30, în Sala de simpozioane a Castelului Károlyi din Municipiul Carei a avut loc prezentarea „Marea Unire și Careienii”,susținută de muzeograful Mihai Andrei Mocan de la Muzeul MunicipalCarei.

Adrian Ștefănuți a deschis evenimentul, după care Mihai Andrei Mocan a prezentat detalii despre personalitățile din județul nostru care au fost prezente la Alba Iulia la Marea Unire care s-a desfășurat acum 98 de ani.      

Prezentareaa abordat trei teme: participarea românilor sătmăreni la Primul Război Mondial, Realizarea Marii Uniri și Membrii Delegației dinținuturile sătmărene prezenți la Alba Iulia. Pe parcursulprezentării au fost proiectate imagini referitoare la cele trei teme discutate.     

La manifestare au fost prezenți elevi ai claselor a V-a B, însoțiți de profesoara de religie Carmen Dindelegan și clasa a VII-aA, însoțiți de profesoara de istorie Chiorean Cosmina, de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Carei.     

Evenimentul s-a desfășurat în cardul manifestărilor dedicate Zilei Naționalea României.

În cadrul aceleiași zile, a fost deschisă spre vizitare și expozițiade fotografie intitulată „Personalitățiale Marii Uniri”,  realizată de Centrul de Promovare a Turismului Cultural. 

Expoziția cuprinde 25 de imagini cu personalități din țară, care au avut un rol major înconstituirea Statului unitar român.

Enumerăm câteva dintre personalități: episcopul greco-catolic Iuliu Hossu,Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu, Vasile Lucaciu, Onisifor Ghibu,Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Alexandru Vaida-Voevod.      

Fotografiile pot fi admirate în Salade simpozioanea Castelului Károlyi din Municipiul Carei până la data de 8 decembrie 2016, conform programului Muzeului MunicipalCarei.Tot în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României afost expusă și colecția de imagini cu clădiri reprezentative din România, derulată într-un proiect inițiat de Direcția de CulturăCarei, denumit ZILE NAȚIONALE ALE ȚĂRILOR U.E., relansat în 16 februarie anul acesta, care are ca scop cunoașterea și promovarea valorilor culturale ale țărilor membre din Uniunea Europeană.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, a fost expusă ocolecție de 13 imagini cu clădiri reprezentative din România.     

Fotografiile au fost puse la dispoziție de membrii FotoClubului „Vasile Vénig László”Carei.

Imaginile sunt expuse pe gardul care înconjoară parcul dendrologic din jurul Castelului Károlyi din Carei și pot fi admirate timp de o săptămână.

Manifestărileculturale dedicate Zilei Naționale a României continuă azi, 29 noiembrie de la ora 18.00 la Castelul Károlyicu SPECTACOLUL OMAGIAL DE MUZICĂ CORALĂ în compania corurilor: Armonica,Protopopiatului Ortodox Român Carei și Bisericii Sf. Dumitru Carei.În program: moment de dans susținut de trupa Club Dance de la Clubul Copiilor și Elevilor Carei și moment poetic susținut de Diana Zaharie, Darius Duțescu (Liceul Teoretic), Claudia Pașcu,Patricia Silvășan și Ciprian Mizsei (Colegiul Tehnic Iuliu Maniu) -coordonator Adrian Ștefănuți.

Intrarea este liberă!          

 

Tags: ziua nationala  manifestari  carei  
1314 vizite
Distribuie pe