Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Trupa Harag György se alătură inițiativei civice „cuierul gratuit”
Trupa Harag Gyorgy  - Miercuri, 11 Ianuarie 2017

Colectivul Trupei Harag György se alătură inițiativei civice „cuierul gratuit” lansată, la sfârșitul săptămânii în Ungaria, și care are drept scop colectarea de îmbrăcăminte călduroase, pentru a veni în sprijinul persoanelor nevoiașe.

Inițiativei s-au alăturat numeroase instituții teatrale atât din Ungaria, cât și de peste hotare. În Aredeal, pe lângă Teatrul Național din Târgu-Mureș și Trupa Harag György, s-au alăturat numeroase școli și instituții religioase unitariene

La Satu Mare a fost plasat lângă clădirea renovată a teatrului, într-un loc supravegheat cu camere video, un cuier utilizat, de regulă, pentru depozitarea costumelor teatrale. În conformitate cu inscripția afișată pe acesta, toți doritorii pot depune pe el îmbrăcăminte destinate pentru donație.

Sloganul inițiativei: „ Dacă îți este frig, ia o haină! Dacă vrei să nu le fie frig nici altora, pune o haină!”

 „Consider de o importanță deosebită faptul că tot mai multe instituții teatrale se alătură acestei inițiative. Poate nu este un fenomen întâmplător, căci profesia noastră reclamă empatie, tot așa cum și „meseria” de spectator reclamă același lucru. În asemenea situații, când ne confruntăm cu temperaturi foarte scăzute, este absolut nevoie de empatie umană și în afara pereților teatrului. Inițiativa îmi aduce aminte de cuvintele Ninei din Pescărușul: Auzi cum bate vântul? Turghenev scrie undeva: Ce bine le e acelora care, într-o astfel de noapte, stau acasă, au acoperiș asupra capetelor și au haine călduroase. Chiar și aceste propoziții ar putea fi mottoul inițiativei, cu atât mai mult cu cât încearcă să vină în sprijinul celor care sunt lipsiți de cămin.

Sperăm ca inițiativa să își atingă scopul și la Satu Mare și ca hainele donate să ajungă la toți cei care au întradevăr nevoie de ele. Considerăm că este mare nevoie de inițiativele civice care reprezintă solidaritate socială și care consolidează societatea. Această convingere ne-a determinat să ne alăturăm și noi inițiativei, în speranța să fim susținuți de localnici.” – a menționat directorul artistic al trupei, Bessenyei Gedő István.

Temperaturile scăzute persistente fac imposibilă viața oamenilor fără adăpost. Mulți dintre ei nu se prezintă nici la adăposturile de noapte înființate în oraș, astfel gerul prezintă un potențial pericol fatal pentru aceștia.

Prin inițiativa pornită pe facebook de către Gerlóczy Zsigmond, dorim, cu ajutorul dumneavoastră, să venim în sprijinul acestora.

 

Tags: cuierul gratuit  initiativa civica  
1885 vizite
Distribuie pe