Locale Altele
Marti, 20 Martie 2018
Marti, 20 Mar 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale la Carei
Centrul Cultural Carei  - Luni, 16 Ianuarie 2017

Luni, 16 ianuarie 2017, începând cu ora 09.00, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în Municipiul Carei au avut loc o serie de activităţi culturale în organizarea Direcției de Cultură a Centrului Cultural al Municipiului Carei, a Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și a Bibliotecii Municipale Carei.


La Castelul Károlyi, între orele 09.00 și 13.00 a avut loc cea de-a patra ediție a „Maratonului poeziei românești”. În cadrul evenimentului, elevi de la instituțiile de învățământ din Carei au recitat poezii românești. Manifestarea a avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie în rândul tinerilor și conștientizarea importanței cunoașterii propriilor valori culturale.     

 „Maratonul“ a fost moderat de Adrian Ștefănuți.

În cadrul aceleiași zile, tot în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale organizatede Direcția de Cultură și Sport Carei, de laorele 10.00, a avut loc spectacolul artistic cu genericul „Eminescu pentru toți”.      


Evenimentul a fost organizat de Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3 Carei în parteneriat cu Biblioteca Municipală Carei, Centrul Cultural Careiși Liceul romano-catolic „Josephus Calasantius” Carei.  În deschidere, directoarea a GPP Nr. 3 Nela Berar-Buzura a urat bun venit invitaților printre care s-au numărat Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport, Adrian Pașca, directorul Centrului Cultural și Corina Nuna, directoarea Bibliotecii Municipale Carei, apoi a prezentat o scurtă biografie a poetului Mihai Eminescu.

Spectacolul a debutat cu recitarea a câtorva dintre poeziile mai cunoscute din lirica eminesciană interpretate de Grupa Buburuzelor, urmați demicuții din grupa maghiară care au interpretat traduceri în maghiară din opera eminesciană.     Un moment special a fost pregătit de elevii Liceului romano-catolic „Josephus Calasantius” care au recitat poezii ale marelui poet și au cântat cântece pe versuri de Eminescu. La final, au fost acordate diplome atât din partea grădiniței, cât și din partea Bibliotecii Municipale Carei.

În cuvântul de încheiere susținut de invitați, aceștia au felicitat conducerea grădiniței, pe educatoare și pe profesoara Aliz Georgescu care i-a pregătit pe liceeni.


Manifestările culturale s-au încheiat în sala de simpozioane a CasteluluiKárolyi, unde, începând cu ora 13.00 a avut loc un moment artistic care a cuprins poezii și cântece având la bază creații alemarilor poeți români, prezentate de elevi, cursanți ai cercurilor de muzică ușoară, folclor românesc și teatru din cadrulCentrului Cultural al Municipiului Carei.     


Au recitat poezii elevii: Mizsei Ciprian și Patricia Silvășan (Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”), Graz Denisa și Mocan Andreea (Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”), respectiv Zaharie Diana și Darius Duțescu (Liceul Teoretic Carei). Surorile Denisa și Ștefania Vasile, pregătite de prof. Adrian Pașca, respectiv surorile Mălina și Larisa Latiș, pregătite de prof. Szűcs József au intepretat patru melodii având la bază cunoscute poezii Eminesciene.      Momentul artistic a fost prezentat de Adrian Ștefănuți.După acest moment a avut loc o scurtă prezentare video despre ultimii ani de viață ai marelui poet Mihai Eminescu.


Tot la Castelul Károlyi, cei prezenți au putut admira două expoziții,una de carte, intitulată „Mari poeți români”, realizată de Biblioteca Municipală Carei și „Eminescu: viață și geniu”, o expoziție de imagini din viața lui Mihai Eminescu și fotografii după manuscrise din creația acestuia, realizată de către Direcția de Cultură a Municipiului Carei, în colaborare cu Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”. 

 

Tags: ziua culturii nationale  carei  manifestari  
384 vizite
Distribuie pe

Sătmărenii sunt așteptați la preselecții X Factor, la Oradea
Luni, 19 Martie 2018
Caravana X Factor ajunge în acest an, pentru prima dată, la Oradea, în 27 aprilie, ora 9.00 la Hotel Nevis, unde sunt așteptați la preselecții și sătmărenii cu talente muzicale. De-a lungul timpului, judetele din Nord-Vestul României au fost reprezentate cu succes de concurenti precum Natalia Selegean, Bogdan Bratiș, Florena Ticu Sandro sau Anita Mihăieș.   continuare

Teatrul de Nord reia joi spectacolul ”Almost, Maine”
Luni, 19 Martie 2018
Vă invităm joi 22 martie 2018, de la ora 19.00 în Sala Mare a Teatrului de Nord, la spectacolul ”Almost, Maine” de John Cariani, regia Theo Marton, scenografia Bogdan Spătaru. Din distribuție fac parte actorii: Ciprian Vultur, Stelian Roșian...   continuare

Expoziție dedicată Zilei Naționale a Irlandei, la Castelul din Carei
Vineri, 16 Martie 2018
Direcția de Cultură a Municipiului Carei continuă proiectul intitulat „Zile Naționale ale țărilor U.E.”, relansat în 16 februarie anul acesta și având ca temă „Capitale europene”, care are ca scop cunoașterea și promovarea valorilor culturale și turistice ale țărilor membre din Uniunea Europeană.   continuare

Poetul național ucrainean Taras Sevcenko, omagiat la Satu Mare
Vineri, 16 Martie 2018
Deputatul PSD de Satu Mare, Octavian Petric, și directorul Cancelariei prefectului, Cecilia Marinescu, au participat vineri...   continuare

Concert al polonezilor de la Freeborn Brothers la Satu Mare
Joi, 15 Martie 2018
Concert Freeborn Brothers (Rzseszów, Polonia), sâmbătă, 17 martie 2018, ora 20.00 la Club Poesis. Muzica live în combinație cu un teatru nebun și un circ ciudat, aceasta este prima impresie pe care ți-o lasă Freeborn Brothers! Dar nu!   continuare