Locale Altele
Duminica, 19 Septembrie 2021
Dum, 19 Sept 2021
Ziua Internațională a Rromilor va fi sărbătorită la Satu Mare
Centrul de Creație Satu Mare  - Joi, 6 Aprilie 2017

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Asociația Partida Rromilor Pro Europa- Sucursala Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare organizează, sâmbătă 8 aprilie, de la ora 11:00, în Sala Festivă a Muzeului Județean Satu Mare un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Rromilor.

În program vor evolua grupul „Romane cerxenorră- Steluțe rrome” din Sărăuad, Formația „Trandafirii Negri” din Satu Mare, Asociația „Danko Pista- Stelele Careiului” din Carei, și Formația de dansuri din Tiream și Tășnad.

Data de 8 aprilie a devenit Ziua Internaţională a Rromilor în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al rromilor, ”Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav ”Am întâlnit şi ţigani fericiţi”. 

Culoarea verde a drapelului sugereazǎ pământul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că rromii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

 

Tags: ziua rromilor  satu mare  
657 vizite
Distribuie pe