Locale Altele
Marti, 30 Noiembrie 2021
Marti, 30 Nov 2021
Manifestări organizate la Carei cu ocazia zilei de 9 Mai
Centrul Cultural Carei  - Marti, 9 Mai 2017

Direcția de Cultură și Sport a Municipiului Carei a organizat marți, 9 mai 2017, de la ora 10.00, pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din Municipiul Carei un moment omagial dedicat Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei.     

În cadrul manifestărilor a luat cuvântul Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a municipiului Carei, care a vorbit despre însemnătatea zilei de 9 Mai, după care a fost oficiat un Te Deum.

Au fost depuse apoi coroane în memoria eroilor căzuți în lupta pentru obținerea Independenței de Stat a României din partea Primăriei municipiului Carei, Veteranilor de război și cadrelor militare în rezervă, Subunităților M.A.I., PSD, ALDE, PNL,Asociației Foștilor Refugiați Carei, Despărțământului Astra Carei, Asociației Unirea 2009 Carei,Asociației de pensionari Castelanii Seniori 2015, precum și flori de către clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 1 Carei, respectiv clasa I de la ȘcoalaGimnazială Nr. 3 Carei.     


Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment artistic prezentatde solistele Daiana Cășuț și Denisa Vasile, acompaniate la vioarăde prof. Adrian Pașca.

După manifestare, la bustul Regelui Ferdinand, Adrian Ștefănuți a evocat personalitatea Majestății Sale, după care au fost depusecoroane și jerbe de flori din partea Primăriei municipiului Carei,PNL, Despărțământului Astra Carei și Asociației FoștilorRefugiați Carei.

În jurul orei 11.00, în Parcul Dendrologic aavut loc tăierea simbolică a panglicii care a  inaugurat proiectul Europa la ea acasă – Actori reprezentativi din țările Uniunii Europene.

Tot în aceeași zi, Dragoș Georgescu, director al Centrului dePromovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” șimembru al Fotoclubului „Vasile Vénig László”Carei a fost anunțat câștigător al concursului de fotografie „10 ani de Uniunea Europeană”: UE înseamnă libertate!, organizat deCentrul Regional Transilvania de Nord – Cluj Napoca. Acestaa fost prezent în Parcul Central din Cluj Napoca, unde au fost expuse fotografiile câștigătorilor.

Luni,8 mai 2017, cu prilejul aniversării zilei de 9 Mai, la BibliotecaMunicipală Carei a avut loc o nouă oră de istorie altfel. Invitatul bibliotecii, istoricul, profesorul și scriitorul Ioan Ciarnău, a dezvăluit elevilor clasei a XI-a D, de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, însoțiți de doamna profesoară Viorica Tomai, cele trei semnificații pe care această zi le are pentru poporul român.

Interesul pentru discursul domnului profesor a fost intensificat de copia sabiei lui Ștefan cel Mare pe care invitatul nostru a adus-o din colecția personală pentru a oprezenta elevilor.

Evenimentul a fost marcat și printr-o expoziție de carte dedicată acestei zile speciale realizată de bibliotecara Daniela Vidican, cea care a și organizat această întâlnire.

 

Tags: 9 mai  manifestari  carei  
1128 vizite
Distribuie pe