Asociația Teatrelor Maghiare (MASZÍN) a fost fondată de reprezentanții a cinci teatre din Ardeal cu scopul de a consolida cooperarea profesională pentru realizarea planurilor comune, respectiv soluționarea problemelor comune.
Fondatorii au susținut cu această ocazie, pe data de 17 iunie, o conferință de presă la Teatrul Maghiar de Stat Csíki Gergely din Timișoara.
Înființarea asociației a fost încurajată de reprezentanții a cinci teatre: Balázs Attila, directorul Teatrul Maghiar de Stat Csíki Gergely din Timișoara (președinte asociației), Bessenyei Gedő István, directorul artistic al Trupei Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare (președinte executiv), Tapasztó Ernő, directorul Teatrului Kamaraszínház din Arad (vicepreședinte responsabil pentru relațiile naționale), Nagy Pál directorul Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc (vicepreședinte responsabil pentru relațiile internaționale) și Czvikker Katalin, director general al Teatrului Szigligeti din Oradea (secretar).
În cadrul conferinței de presă, Balázs Attila a prezentat fondatorii asociației, respectiv a prezentat modalitatea ei de funcționare și principalele scopurile, astfel, în prezent, asociația se susține financiar din cotizația de membru, însă în viitor va urmări să obțină finanțări. Printre cele mai importante scopuri ale asociației se numără acordarea unui sprijin personalului artistic al teatrelor membre, reprezentarea scopurilor comune, colaborări profesionale între instituțiile membre, organizarea unor evenimente comune. Balázs Attila subliniat că asociația nu acoperă toată lumea teatrală ardeleană, în prezent este asociația doar a acestor cinci instituții, însă este deschisă să primească membrii noi.
Czvikker Katalin a prezentat programul unui scop concret: asociația a luat legătura și va încheia un contract de colaborare cu Asociația Personalului Tehnic Teatral Maghiar în vederea organizării unor cursuri de perfecționare a personalului tehnic al instituțiilor sus menționate. Se dorește ca în toamna anului 2017, specialiști delegați, vor susține în trei rânduri la Oradea, workshopuri la care personalul teatrelor membre vor putea participa gratuit.
Bessenyei Gedő István a vorbit despre necesitatea comunicării care, în cadrul asociației, se materializează în primul rând prin membrii conducerii, însă pe viitor se dorește ca această comunicare să se amplifice pe mai multe căi. A declarat, de asemenea, că se intenționează organizarea unei întâlniri teatrale găzduite de instituția din Satu Mare, în cadrul căreia se va monta un spectacol în colaborare.
Nagy Pál a subliniat importanța consolidării legăturilor deja existente și totodată extinderea acestora în rândul teatrelor din secuime și regiunea Partium în vederea unei colaborări și mai strânse.
Membrii fondatori au menționat că intenționează crearea unui site al asociației. Și-au exprimat speranța, ca pe termen lung, asociația să ajungă să poată servi nu doar personalul, dar și publicul.