Locale Altele
Marti, 7 Iulie 2020
Marti, 7 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Placă memorială pentru cronicara Holocaustului sătmărean, Anna Molnár-Hegedűs
Florin Răchitan  - Miercuri, 2 August 2017

La inițiativa Bibliotecii Județene, a Comunității Evreilor, a Direcției Județene pentru Cultură și a Asociației SAVO – scrieri ale vechiului oraș, pe Aleea Coposu a fost dezvelită placa prin care este cinstită memoria celei cunoscute ca fiind cronicara Holocaustului sătmărean, Anna Molnar-Hegedus.

Evenimentul a readus în atenția opiniei publice un nume din păcate foarte puțin cunoscut chiar și în mediile intelectuale ale Sătmarului, iar gestul autorităților este oarecum compensatoriu, în speranța că va fi urmat și de altele de acest fel.

Anna Molnar-Hegedus s-a născut în Sătmarul sfârșitului de secol XIX și a trăit în acest oraș până în vara anului 1944, atunci când, la ordinul autorităților fasciste ce țineau sub ocupație Ungaria, inclusiv Nord-Vestul Transilvaniei, a început ”lichidarea” ghetoului evreiesc din zona centrală a urbei, iar ea a fost deportată împreună cu familia ei la Auschwitz, iar ulterior în lagărul de la Schlesiersee din Germania.

Printr-o minune, la vârsta de aproape 50 de ani a fost singura supraviețuitoare din familia sa și una dintre foarte puținii supraviețuitori care au reușit să se întoarcă acasă după Holocaust.

Imediat după ce a ajuns înapoi la Satu Mare, și-a așternut pe hârtie memoriile, în care a relatat într-un stil crud, necizelat, dar cu atât mai sincer și uman, grozăviile prin care a trecut ea și comunitatea ei, din ghetoul sătmărean până în taberele de muncă forțată și de exterminare.

Relatările ei au fost adunate într-un volum publicat la scurt timp după război, în limba maghiară, sub titlul ”DE CE? De la steaua galbenă la steaua roșie – trăirile unei femei deportate”.

Imediat după înființarea statului Israel, ea a decis să își continue viața în această nouă patrie-mamă, iar ulterior a emigrat în Canada, unde și-a trăit restul vieții până la trecerea ei în neființă, în anul 1979.

Volumul ei de memorii a fost tradus în engleză și publicat post-mortem în patria ei adoptivă sub titlul ”As the Lilacs Bloomed” (Pe când înfloreau liliecii), câștigând în 2015 Medalia de Aur a Asociației Traducătorilor Literari din Canada.

La dezvelirea plăcii memoriale amplasate la loc de cinste pe aleea oamenilor de cultură sătmăreni, primarul Kereskényi Gábor s-a adresat celor prezenți reamintindu-le valorile pe care ni le transmit peste generații oamenii ca Anna Molnar-Hegedus.

”De la supraviețuitorii acestei tragedii putem învăța cel mai bine de ce trebuie să eliminăm din societatea noastră atitudinile extremiste, rasiste, antisemite, discriminatorii. Prin comemorarea doamnei Anna Molnar Hegedus și prin dezvelirea acestei plăci comemorative, memoria victimelor Holocaustului va rămâne vie pentru totdeauna în conștiința noastră “ - a declarat primarul Kereskényi Gábor.

După dezvelirea plăcii, evenimentul omagial a continuat cu discuții interactive în sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Judeţene. 

Tags: placa  memoriala  anna molnar-hegedus  
597 vizite
Distribuie pe