Locale Altele
Joi, 9 Aprilie 2020
Joi, 9 Apr 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Spectacol teatru-dans „Moștenirea” la Carei
Centrul Cultural Carei  - Miercuri, 25 Octombrie 2017

Joi, 9 noiembrie 2017, de la ora 18:00 va avea loc în sala Teatrului Municipal din Carei spectacolul de teatru-dans „Moștenirea” al trupei de dans Udvarhely Néptáncműhely, regizor-coregraf: Könczei Árpád.

Prețul biletelor este de 10 și 15 lei și se găsesc la Centrului Cultural Carei (birou). Informații: 0261865006.

Existenţa dansurilor bărbăteşti este un specific, dar şi o valoare deosebită a tradiţiilor de dans popular ale magharimii din Transilvania. Este o moştenire care ne obligă. Spectacolul pune în evidenţă o moştenire simbolică după tata, un dans bărbătesc virtuos şi binecunoscut din centrul Ardealului, numit „pontozó”.

Spectacolul urmează o formă de rondel, în care tema rondelului este alcătuită din diferitele forme ale acestui dans. Totodată, „Moştenire” poate fi şi un simbol al rămânerii în ţara natală, sau chiar al păstrării identităţii.„Moştenire”este un spectacol alcătuit din muzică şi dans popular. Pe lângă aceste muzici şi dansuri culese din surse autentice, spectacolul include şi poezii ale unor poeţi transilvăneni.

Poeziile şi fragmentele din poeziile poeţilor contemporani (mai exact, din ultimele câteva decenii) transmit gânduri dureroase şi amare: fericirea noastră este relativă, din cauza aversiunii care ne înconjoară, dar trebuie să continuăm să trăim. Noi suntem cei care tot timpul întârzie, care tot timpul lipsim din imagine, sau nu avem nici timp, nici posibilitate de a apărea. Şi ne temem că odată izvorul va fi închis, poate doar din obişnuinţă. Atunci ce se va întâmpla cu noi? Avem un viitor? Spectacolul spune, simbolic: viaţa tatălui meu a fost una dură, dar moştenirea după tata, „dansul” tatălui, mă obligă.

Regizor-coregraf: Könczei ÁrpádRedactare muzicală, scenografie: Könczei ÁrpádDesign. costume: Plugor Judit. Realizare costume: Zsuzska folksufnija Consultant artistic: Könczei Villő

Durata spectacolului: 65 de minute.

 

Tags: spectacol  mostenirea  carei  
427 vizite
Distribuie pe