Locale Altele
Luni, 30 Noiembrie 2020
Luni, 30 Nov 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O nouă conducere a Asociaţiei Şvabilor Sătmăreni din Germania
Forumul Democrat German  - Miercuri, 14 Februarie 2018

După 38 de ani de muncă neobosită în promovarea şvabilor sătmăreni, Helmut Berner îi predă acum lui Otto Buchmüller conducerea Asociaţiei Şvabilor Sătmăreni din Germania.

Inginerul din Ulm vrea să continue munca lui Berner, iar împreună cu noul consiliu de conducere intenţionează să aducă suflu şi idei noi în organizaţie în favoarea atât a sătmărenilor din Oberschwaben, cât şi a celor din regiunea natală, din “micul Oberschwaben” din România.

Helmut Berner, s-a născut în Thüringen în 1944, unde s-a stabilit familia sa după ce a fost evacuată din Socond alături de multe alte familii şvăbeşti din regiunea Sătmarului, spre sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial. După război, la fel ca multe familii şvăbeşti, familia s-a întors în ţară.

În 1973 Helmut Berner s-a refugiat în Germania, în Ravensburg, unde locuieşte şi astăzi. Din 1977 este membru al conducerii Asociaţiei Şvabilor Sătmăreni, iar din 1989 preşedinte. Conduce din 1977 revista-magazin Heimatbrief (astăzi Brücke), o formă de succes de comunicare între şvabii din Germania si Sătmar.

Profesor de înaltă ţinută, ocupând funcţii până la vârf la Centrul pentru persoane cu handicap KBZO din landul Baden Württemberg, cercetător, scriitor şi poet, Helmut Berner este o personalitate cunoscută şi respectată atât în Oberschwaben, cât şi în regiunea noastră. În Satu Mare, în urmă cu șase ani, a devenit cetăţean de onoare al municipiului.

La scurt timp după  Revoluţie a făcut parte din delegaţia ministrului de externe Genscher care a vizitat România, a organizat transporturi cu ajutoare în special în domeniul medicinii, a organizat schimburi de experienţa în domeniul cultural şi economic, precum şi tabere pentru copii în Germania.

După motto-ul “Ajutor pentru a te ajuta”, Helmut Berner a sprijinit înfiinţarea de centre de întâlnire a membrilor Forumului German în diferite localităţi, grădiniţe, şcoala cu predare în limba germană ”Johann Ettinger”, Fundaţia Sătmăreană de Cooperare Internationala şi Asociaţia Camera Meşteşugarilor.

Nou alesul preşedinte, Otto Buchmüller, în vârstă de 66 ani, are deja o experienţă bogată ca membru în conducerea Asociaţiei Şvabilor Sătmăreni.

Locuieşte în Neu Ulm din 1983, de când a părăsit România (s-a născut în Tăşnad), fiind inginer specialist a condus cu succes secţia de tehnică medicală a Uniklinik din Ulm.

Are trei ţeluri prioritare şi anume întărirea relaţiei cu regiunea natală, o comunicare eficientă în cadrul asociaţiei şi, mai ales, atragerea tinerilor cu rădăcini sătmărene în organizaţie (majoritatea cunosc regiunea Sătmarului doar din poveşti).

La materializarea acestui din urmă ţel contează mult pe noua referentă pentru tineret, Gertrud Kinn. Membrii noi ai conducerii asociaţiei sunt şi Thomas Erös, Stefan Zeck, Richard Holzberger.

Şvabii sătmăreni aparţin grupului de şvabi dunăreni, ei venind pe Dunăre cu „Ulmer Schachteln“ în număr mare “să-şi caute norocul în îndepărtata ţară ungurească, la chemarea grofului Alexander Károlyi” începând cu anul 1712.

În regiunea noastră ei şi-au întemeiat comunităţi şvăbeşti înfloritoare, moştenirile germane punându-şi amprenta la fiecare pas. În urma războiului, însă, mulţi şvabi s-au refugiat în toamna anului  1944 în Austria, de unde au mers mai departe, în Bavaria, iar de acolo în Oberschwaben, de unde, de fapt, au plecat înaintaşii lor în urmă cu peste 300 de ani.

Al doilea mare val de şvabi sătmărerni ce s-au întors în Germania, majoritatea în Oberschwaben, a avut loc imediat după Revoluţia din 1989.

Asociaţia Şvabilor Sătmăreni din Germania are ca membri pe aceştia, dar şi mulţi alţi şvabi sătmareni refugiaţi în alte zone ale Germaniei ori în America şi Canada.
Tags: conducere  noua  svabi  germania  
1105 vizite
Distribuie pe