Locale Altele
Sambata, 1 Aprilie 2023
Sam, 1 Apr 2023
Evenimente dedicate Zilei Naționale a Bibliotecarului
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Luni, 23 Aprilie 2018

La inițiativa UNESCO, începând cu anul 1995, anual, pe 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.

Prin Hotărârea de Guvern Nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Națională a Bibliotecarului”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor. Cinci ani mai târziu, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova Nr. 189 din 8 februarie 2010, și bibliotecarii moldoveni vor marca data de 23 aprilie ca zi națională a brelsei lor.

În acest context internațional și național, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România–ANBPR, declară perioada cuprinsă între 23 și 27 aprilie drept „Săptămâna Națională a Bibliotecilor”, oferind un bun prilej de sărbătoare și manifestări culturale și profesionale inedite.

An de an, pe toată durata Săptâmânii Naționale a Bibliotecilor, biblioteca devine spațiul unde cititorii pot lua parte la o suită întreagă de activități culturale, lansări de carte, dezbateri, expoziții, mese rotunde, sesiuni de lecturi publice, întâlniri cu autori etc., menite să aducă în atenția publicului importanța bibliotecilor și implicarea acestor instituții în promovarea culturii de calitate și a educației prin cultură.

“În funcție de agendele personalizate ale bibliotecilor, în această perioadă festivă sunt programate, de asemenea, o serie de manifestări profesionale, dedicate bibliotecarilor și personalului auxiliar din biblioteci. Ne propunem să creăm contextul pentru recunoașterea celor mai activi și dedicați profesioniști bibliotecari din sistemul public, să aducem în discuție rolul acestora în cultivarea utilizatorilor, precum și în stimularea inițiativelor culturale cu sprijinul comunității. ANBPR pledează pentru o rețea de biblioteci dinamice și implicate, care să aibă un cuvânt de spus în viitorul cultural al generațiilor de astăzi și al celor ce vor veni”, a declarat Sorina Stanca, Președintele ANBPR.

Biblioteca Județeană Satu Mare și-a creionat agenda evenimentelor prilejuite de Ziua Națională a Bibliotecarului.

Astfel, luni, 23 aprilie, bibliotecarii sătmăreni, alături de colegii lor din județele Sălaj, Maramureș, Cluj și Bihor, participă la întâlnirea profesională regională „Caravana Unirii cinstește cartea și slujitorii săi, bibliotecarii, printr-o lecție de istorie, la izvor”. Programul evenimentului cuprinde popas in memoriam  la Monumentul Eroilor din Moigrad; vizită la Castrul roman de la Porolissum, urmată de schimb de experiență profesională printr-un periplu pe la biblioteci comunale sălăjene. Cu acest prilej, 100 de bibliotecri vor scrie 100 de mesaje închinate Centenarului Marii Uniri.

Ziua de marți, 24 aprilie, va debuta la ora 0900, cu atelierul de lectură „O oră de poveste despre Marea Unire”, avându-i ca invitați  pe elevii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu”. La ora 1030, în Sala Multimedia, este programat Atelierul de lucru și de formare profesională „Restart: inițiativă, inovație și creativitate în bibliotecile publice sătmărene. Educația non-formală”, cu participarea bibliotecrilor din județ.

Agenda evenimentul profesional cuprinde următoarele puncte: „Educația nonformală”–Workshop de dezvoltare profesională; „Biblioteci puternice pentru comunități informate. Agenda 2030 pentru Dezvoltare durabilă a ONU–Workshop de Advocacy și „Schimb de bune practici. Aspecte din activitatea bibliotecarilor din rețeaua bibliotecilor publice”.

Miercuri, 25 aprilie, cu începere de la ora 1000, în Sala Multimedia, se va derula o nouă activitate din cadrul proiectului „Biblio-Bebe-Cafenea”, în Sala Multimedia; la ora 1100, la Secția de împrumut pentru copii, elevii claselor a III-a de la Școala Gimnazială Odoreu vor participa la activitatea „Bibliotecar pentru o zi”, iar de la ora 1300, în Sala multimedia, va avea loc workshop-ul de orientare școlară și profesională destinat elevilor din clasele liceale, „Încotro?”, avându-l ca invitat pe Daniel Moiș, psiholog, trainer și life-coach. Cu începere de la ora 1700, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” va găzdui o nouă întâlnire cu voluntarii entuziaști și creativi care activează în cadrul Asociației Tinerilor și Studenților Sătmăreni „SamStudia”.

Ziua de joi, 26 aprilie, îi va aduce în spațiul Bibliotecii Județene Satu Mare pe elevii Școlii Gimnaziale din Lazuri, care vor participa la activitățile Proiectului Educațional Național „Prietenie...pe o sfoară de...sute de km”, proiect ce reunește peste 35 de biblioteci județene din România și sute de participanți (ora 0900, Sala Multimedia). La ora 1030, Secția de împrumut pentru copii va fi gazda elevilor din clasa a II-a de la Școala Gimnazială Călinești-Oaș, dornici și ei să descopere tainele și frumusețea profesiei de bibliotecar și comorile din biblioteci. La ora 1700, membrii Grupului de lectură „Cititorul” sunt invitați la o nouă întâlnite cu lectura și cartea.
Vineri, 27 aprilie, în intervalul orar 0900-1200, peste 70 de elevi din diferite clase de la Școala Gimnazială Nr. 10 Satu Mare vor participa, în Sala Multimedia, la diverse activități precum ateliere de lectură și ateliere creative, toate având ca punct central cartea și biblioteca.

Săptămâna Națională a Bibliotecilor se va încheia vineri, 27 aprilie, cu „Marșul cărților”, care se dorește a fi o amplă campanie de coalizare a membrilor comunității în jurul bibliotecii și de promovare a cărții, lecturii și serviciilor oferite de biblioteca publică.

Sătmărenii sunt invitați și în acest an să se alăture inițiativei bibliotecarilor și să transmită mesajul că biblioteca este o instituție dinamică și că Satu Mare merită un sediu nou de bibliotecă, demn de Secolul XXI. Startul marșului se va da la ora 1300, la Turnul Pompierilor, și va avea următorul traseu: Turnul Pompierilor – Piața Păcii – Strada Ștefan cel Mare – Parcul Central (Statuia Dr. Vasile Lucaciu) – Biblioteca Județeană Satu Mare – Consiliul Județean Satu Mare, cu scurte popasuri de lectură, unde vor da citire fragmentelor preferate din cărțile aduse, atât scriitori, cât și oameni obișnuiți, participanți la marș.

„Luați cu voi cartea preferată și buna-dispoziție. De restul, ne ocupăm noi!”–este mesajul organizatorilor și al partenerilor care au pregătit momente de lectură publică, parada majoretelor, întâlnire pe nevăzute cu o carte, dans stradal și flashmob.                     

„Marșul cărților” se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria Municipiului Satu Mare; Poliția Locală Satu Mare; ANBPR–filiala Satu Mare; Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare; Colegiul Național „Doamna Stanca”; Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu”; Crucea Roșie Satu Mare; Direcția Județeană de Tineret și Sport Satu Mare; Asociația Tinerilor și Studenților Sătmăreni „SamStudia” și Clubului „Crazy Dancers”.

Conducerea Bibliotecii Județene Satu Mare transmite tuturor bibliotecarilor și specialiștilor din biblioteci sincere și calde mesaje de susținere și apreciere a muncii și pasiunii cu care își slujesc profesia și instituția, alături de tradiționala urare de „La mulți ani!”.

Tags: bibliotecar  ziua nationala  
1525 vizite
Distribuie pe