Locale Altele
Sambata, 20 Aprilie 2024
Sam, 20 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Careienii au participat la concertul folcloric caritabil „Uniți în cuget și simțiri”
Direcția de Cultură Carei  - Joi, 26 Aprilie 2018

Miercuri, 26 aprilie 2018, la Sala Teatrului Municipal din Carei, a avut loc Concertul folcloric caritabil intitulat „Uniți în cuget și simțiri”, cu participarea Ansamblului Folcloric Ceatăra și a invitaților acestora, Formația vocal-folclorică „PERLA” din Cernăuți, instructor dl. Iurie Levcic.

Concertul Ajutor pentru Centrul Bucovinean de Artă sau Școala Populară de Artă Cernăuți face parte dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru a salva unica instituție din Ucraina în care se studiază Cultura și Tradiția Românească  care funcționează pe bază de voluntariat iar prin discipolii săi păstrează și pune în valoare Tezaurul Cultural Românesc.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură Carei, care a prezentat situația Școlii Populare de artă din Cernăuți și a vorbit despre importanța sprijinirii celor ce păstrează și promovează  tradițiile românești. În prima parte a spectacolului au evoluat soliștii, instrumentiștii și dansatorii Ansamblui Ceatăra, care au prezentat un buchet de cântece și dansuri de codru, bucurându-se de apreciere din partea publicului.

După acest recital, a fost invitat în scenă  Iurie Levcic etnolog, sociolog, istoric, realizator de programe TV în limba română, muzicolog, românul din Cernăuți, care a luptat și va lupta mereu cu sinceritate și determinare pentru promovarea tradițiilor românești din moși strămoși. Este cel care în 2004 a creat Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești la Cernăuți! Chiar dacă nu a fost ușor, Iurie Levcic nu a renunțat niciodată la ceea ce și-a pus în minte: ținerea în viață a tradițiilor românești în spațiul Bucovinei de Nord-Cernăuți.

După emoționantele cuvinte rostite de către acesta, au urcat pe scenă copiii de la Ansamblul Perla, care au susținut un recital de neuitat, presărat cu cântece populare, doine și cântece patriotice, cu care au reușit să ridice în picioare publicul prezent la spectacol. Deși au parcurs peste 500 de kilometri pentru acest eveniment, tinerii artiști au fost deosebit de entuziasmați și au transmis spectatorilor voia bună și bucuria.

Direcția de Cultură Carei, mulțumește pe această cale  tuturor celor care au oferit donații, Asociației Castelanii Seniori 2015 a căror membrii au donat cărți în limba română și nu în ultimul rând, enoriașilor și preoților de la Biserica ortodoxă Sf. Dimitrie din Carei, care au oferit bani Școlii de Arte din Cernăuți.

Persoanele care doresc să mai fac donații în bani în acest scop caritabil, o pot face la Biblioteca Municipală Carei, până la mijlocul lunii mai.

Evenimentul a fost organizat de către Direcția de Cultură a Municipiului Carei și Cultural al Municipiului Carei, în colaborare cu Centrul Bucovinean de Artă pentru  Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, cu sprijinul și al Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, și se înscrie în seria manifestărilor organizate cu prilejul aniversării Centenarului României.

Tags: concert  caritabil  folclor  carei  
922 vizite
Distribuie pe