Locale Altele
Miercuri, 12 August 2020
Mie, 12 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Festivalul Tranzit Feszt s-a încheiat
Teatrul de Nord Satu Mare  - Miercuri, 10 Octombrie 2018

Duminică, 7 octombrie 2018 s-a încheiat la Satu Mare a doua ediție de festival sub titulatura Tranzit Feszt, festival care dorește să crească și să-și creeze o identitate proprie, identitatea, în cel mai larg sens al cuvântului fiind și tema ediției din acest an.

Organizat de cele două secții ale Teatrului de Nord, Secția Română și Trupa Harag György, cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Județean și Consiliului Local Satu Mare, Festivalul Tranzit Fest și-a propus să ofere, prin invitarea unora dintre cele mai importante și interesante producții ale scenelor românești și maghiare, o largă posibilitate de abordare a acestui subiect extrem de bogat și să creeze un spațiu pentru dialogul dintre artiști, culturi și comunități.

Peste 30 de evenimente - spectacole de teatru, teatru-dans, concerte, instalații performative, lansări de carte, workshop-uri și ateliere - au avut loc timp de 10 zile, în cele două săli ale Teatrului de Nord, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în Club Poesis, Moose Bar și Grandstand (Cafeneaua Teatrului).

Mare parte din spectacolele programate au abordat două teme pregnante: tema identității etnice și a raporturilor dintre naționalitățile conlocuitoare, și perioada comunismului, subiect recurent al prezentului. S-au putut vedea spectacole ”clasice” de teatru dar şi multe spectacole non-verbale, spectacole-happening și formule care tind să extindă aria de definire a fenomenului teatral: teatru devised, teatru documentar realizat pe baza unor mărturii personale, realitate virtuală, teatru fizic, improvizaţie şi alte formule inedite. 

În timpul festivalului, actorii Teatrului de Nord au participat la câteva ateliere și la workshopuri cu regizorii Alexandar Ivanovski și Sardar Tagirovsky. 

O zi din festival a fost dedicată voluntarilor, tinerii din Satu Mare și Târgu Mureș au jucat două spectacole, urmate de discuții cu publicul, și au participat la un atelier de teatru devised.

La Club Poesis s-a ținut un spectacol de improvizație, Just push play, și concertul cu muzică rusească al actriței Tania Popa.

Grandstand (Cafeneaua teatrului) a găzduit conferințele de presă și lansările de carte. Au fost prezenți și au vorbit despre cărțile lor de specialitate (tezele de doctorat publicate): Olivia Grecea (”Teatrul Devised. Creația teatrală colectivă”, ”Utopie, instrument și teatru politic”), Raluca Sas-Marinescu (”Dramaturg&dramaturgie: metode, tehnici și studii de caz”) și Theodor-Cristian Popescu (”Dinăuntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan și o selecție de articole”).

Serile electrizante s-au întâmplat la Moose Bar, cu RAD π, Andrei Raicu, Dimitris Palade și Bogdan Olarson. În jurul aceleiași teme, identitatea, s-a construit și Instalația performativă de la Studio, cu Bogdan Olarson și Andrei Raicu.

Au participat la festival Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Yorick Târgu Mureș, Teatrul ”Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, Teatrul Trap Door Chicago, Teatrul National Csokonai Debrecen - Ungaria, Reactor de creație și experiment Cluj, Figura Stúdió Gheorgheni, Studio Act Oradea, Studio M Sfântu Gheorghe, Teatrul ”Csiky Gergely” din Kaposvár - Ungaria, Teatrul ”Eugene Ionesco” Chișinău, Compania András Lóránt Târgu Mureș, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Asociația Animact Târgu Mureș, Teatrul ”Aureliu Manea” Turda, Waitingroom Project Cluj-Napoca, Teatrul Național din Miskolc - Ungaria, Teatrul Act București și cele două secții ale Teatrul de Nord.

Și la această ediție, ca și anul trecut, ne-am bucurat de prezența VOLUNTARILOR TEATRULUI DE NORD, pe toată durata festivalului. Voluntarii au participat la parada stradală de deschidere, au conceput și realizat video-uri de promovare, interviuri cu regizori și actori, au avut grijă de invitați și de public înainte de spectacole, au împărțit caiete program și fluturași, au fost prezenți la toate spectacolele.

Aproximativ 500 de persoane, gazde și invitați, au contribuit la succesul acestei ediții Tranzit Fest, iar peste 4000 de spectatori au văzut spectacolele prezente în festival.

Organizatorii festivalului mulțumesc pentru buna desfășurare a acestei ediții, Consiliului Județean Satu Mare, Consiliului Local Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Tags: festival  tranzit feszt  final  
570 vizite
Distribuie pe