Locale Altele
Duminica, 19 Mai 2024
Dum, 19 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lansare de carte, la Biblioteca Județeană Satu Mare
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Marti, 16 Octombrie 2018

Biblioteca Județeană Satu Mare în colaborare cu Editura Citadela organizează vineri, 26 octombrie, cu începere de la ora 1400, în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”, evenimentul de lansare a volumului postum intitulat „Drumul speranței”, semnat de Cornelia Erdös cu pseudonimul literar OʼCoris.

Volumul adus în atenția publicului sătmărean conține textele a 38 de poezii și jurnalul autoarei, început în anul 1984, întrupt pentru o vreme, apoi reluat. Ultima însemnare din jurnal este datată la 30 iunie 2008.

Cartea va beneficia de prezentarea unor cunoscuți oameni de cultură precum prof. Gheorghe Gheorghiade, cel care semnează și cuvântul itroductiv al lucrării, Marta Cordea și Aurel Pop. Alături de cei enumerați, va fi prezent și actorul Carol Erdös, soțul autoarei, dar și foști colegi de breaslă ai Corneliei, numeroși prieteni și apropiați ai familiei.

„Pentru cei care au cunoscut-o pe Cornelia Erdös în timpul vieții, care i-au fost în preajmă și s-au bucurat de blândețea, corectitudinea și generozitatea ei, cele 38 de poezii create de ea, firesc, cald și emoționant, precum și însemnările din Jurnal, notate cu durere, nu fac decât să întregească ceea ce prețuiau și iubeau la ea. Iar cei care acuma o descoperă pe Cornelia Erdös prin această carte au posibilitatea să se intâlnească cu gândurile și visele lor în gândurile, suferințele și visele ei. Și aceasta deoarece paginile din Drumul speranței și Jurnalul Corneliei, născute din suferință, sunt scrise cu talent literar și sinceritate.”, mărturisește prof. Gheorghe Gheorghiade în cuvântul introductiv al volumului.

Cornelia Erdös s-a născut la 17 martie 1953 în comuna Cetate, județul Dolj. În 1954 se mută cu părinții în Valea Jiului. Absolvă Liceul Teoretic din Petroșani în 1972. Lucrează ca bibliotecar la Liceul Comercial din Petroșani, apoi la Casa de Cultură din același oraș, unde activează ca și actor amator. În 1977 își urmează soțul la Satu Mare, unde lucrează ca referent literar la Teatrul de Nord până în 1981. Între 1982 și 1984 a fost bibliotecară la Întreprinderea „23 August” Satu Mare, azi Elecrolux. Din 1992 până în 2000 și-a desfășurat activitatea la Biblioteca Județeană Satu Mare. Se stinge din viață după o lungă și grea luptă cu o boală necruțătoare, în 22 august 2008.

În anul 2018, prin grija soțului, actorul Carol Erdös, apare postum la Editura Citadela din Satu Mare volumul Drumul Speranței (cuvântul salvator), semnat OʼCoris.

Tags: lansare  carte  biblioteca  
1450 vizite
Distribuie pe