Locale Altele
Miercuri, 24 Aprilie 2019
Mie, 24 Apr 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Șapte spectacole în patru zile la Teatrul de Nord Satu Mare
Teatrul de Nord Satu Mare  - Miercuri, 7 Noiembrie 2018

Secția română a Teatrului de Nord vă așteaptă, de joi 8 noiembrie până duminică 11 noiembrie 2018, la evenimentele care încheie proiectul Focus Drama: Ro lansat la începutul lunii iulie,  proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În Cafeneaua Teatrului, în fiecare zi de la ora 17.00, sunt programate spectacolele-lectură ale textelor selectate în finala concursului de dramaturgie: ”Nu vorbim despre asta” de Alexandra Felseghi, regia Andrei Raicu; ”Hic Sunt Leonesse” de Bogdan Georgescu, regia Andrei Raicu; ”Smaralda vă vede” de Selma Dragoș, regia Ioan Ardelean; ”Uitasem” de Leane Barbu, regia Diana Dragoș. Fiecare spectacol va fi urmat de discuții cu publicul.

Două spectacole invitate sunt programate vineri de la ora 18.00 și de la ora 21.00, în Sala Studio: ”M.I.S.A.PĂRUT” de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, Reactor de creație și experiment și ”Scrisori de pe front”, un proiect ”Texte bune în locuri nebune”, regia Ionuț Caras, din Cluj-Napoca

Duminică 11 noiembrie, la ora 19.00, în sala mare a Teatrului de Nord are loc premiera spectacolului ”Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caița. Din distribuție fac parte actorii: Crina Andriucă, Ioana Cheregi, Roxana Fânață, Andrei Gîjulete, Alexandra Odoroagă, Cătălin Mareș, Romul Moruțan, Stelian Roșian, Adriana Vaida, Ciprian Vultur, Raluca Mara, Anca Dogaru.  Scenografia: Anda Pop; muzica: Andrei Raicu; light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu, video design: Dimitris Palade, mișcare scenică: Roxana Fânață.

Este valabil abonamentul de premieră, ”Ștefan Mareș”.

Spectacolul se reia luni 12 noiembrie, la ora 19.00, și se joacă în afara abonamentelor.

Informații, rezervări, bilete: Agenția teatrală | str. Horea nr. 6 | telefon: 0261712106 | e-mail: agentie.teatruldenord@gmail.com. Bilete online: https://www.biletmaster.ro

www.teatruldenord.ro

FOCUS DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ

8 - 11 noiembrie 2018, Teatrul de Nord

Joi 8 noiembrie 2018, ora 17.00 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

NU VORBIM DESPRE ASTA de Alexandra Felseghi

Regizor-coordonator: Andrei Raicu

Distribuția: Andrei Stan, Alina Negrău, Vlad Mureșan, Dorina Nemeș        

Nu vorbim despre asta e povestea unei generații spusă pe 4 voci. O generație care s-a trezit adultă peste noapte, fără vreun manual de utilizare a vieții. E vorba despre acei oameni care s-au născut undeva în anii ’80, au copilărit în ’90, au avut primele telefoane mobile la început de 2000 și erau deja la facultate când România a intrat în UE. Textul e o confesiune a descoperirii de sine, în contextul unei societăți în schimbare, cu modele îndoielnice. Nu vorbim despre asta însumează toate acele subiecte incomode, evidente, trecute sub tăcere la masa în familie, pe care părinții le evită, iar copiii lor adolescenți le asimilează încercând să se accepte. (Alexandra Felseghi)

Spectacol-lectură

- intrarea liberă

Vineri 9 noiembrie 2018, ora 17.00 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

HIC SUNT LEONESSE de Bogdan Georgescu

Regizor-coordonator: Andrei Raicu

Distribuția: Carmen Frățilă

Hic sunt Leonesse este un scenariu feminist queer de Artă Activă. În anii 90, în România, cele mai vizionate canale de televiziune străine erau cele italiene. Hic Sunt Leonesse e povestea unei Italii percepute prin prisma show-urilor televiziunilor italiene și realitățile pe care femei care muncesc în Italia ca îngrijitoare le trăiesc în peninsulă. Arta Activă este procesul creativ de transformare a vieții de zi cu zi într-o operă de artă colectivă. (Bogdan Georgescu)

Spectacol-lectură

- intrarea liberă

Vineri 9 noiembrie 2018, ora 18.00 - Teatrul de Nord, Sala Studio

M.I.S.A. PĂRUT de Alexa Băcanu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga

Distribuția: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu
Producător: Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

- vârsta recomandată: 16+

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină. În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preț? Ce moștenire în atitudine și gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preț punem pe libertatea individuală versus tradiție? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea?

Spectacol invitat

Preț bilet: 18 lei

Vineri 9 noiembrie 2018, ora 21.00 - Teatrul de Nord, Sala Studio

SCRISORI DE PE FRONT

Un proiect Texte bune în locuri nebune

Regia, scenariul, ilustrația muzicală: Ionuț Caras

Distribuția: Ionuț Caras, Matei Rotaru, Daniela Purcărea și Ștefan Iancu

Lumini: Mădălina Mânzat

Sunet: Vlad Negrea

Traducere în limba engleză: Cristina Tanov

Spectacolul-lectură Scrisori de pe front cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăgat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere. Ororile războiului, consecințele sale tragice dar și patriotismul sunt puse în balanță în acest spectacol-mărturie. Scrisorile de pe front au fost citite pentru prima data în popota Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina, în prezența cadrelor militare și a spectatorilor obișnuiți. (Ionuț Caras)

Spectacol invitat

Preț bilet: 18 lei

Sâmbătă 10 noiembrie 2018, ora 17.00 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

SMARALDA VĂ VEDE de Selma Dragoș

Regizor-coordonator: Ioan Ardelean      

Distribuția: Dorina Nemeș, Sorin Oros, Sergiu Tăbăcaru, Anca Similar, Cristian But, Vlad Mureșan, Tibor Székely, Andrei Stan, Lucia Maria Racșan   

În cadrul Masterului de Scriere Dramatica (ale cărui cursuri le urmez de anul trecut), Alina Nelega ne-a dat ca temă o rescriere a Scufiței Roșii. Lucrând la poveste mi-am dat seama că, asemeni multor mame din generația mea, am foarte multe obiecții vis-a-vis de „violența” poveștilor clasice. Și am rămas cu întrebarea „Ce și când și cum ar trebui să le povestim copiilor despre violență”? Și mi s-a făcut rușine de cum încercam noi să edităm realitatea copiilor noștri - care au, de fapt, acces la lumea întreagă din momentul când au acces la internet. Plecând de la schema: Scufița Inocentă - Lup Periculos - Vânător am ajuns la acest text, în care Vânătorul a deveni ascultător iar Scufița o fetiță care se crede un fel de Batman. Și nu m-am putut abține să nu fac și dreptate, un pic. (Selma Dragoș)

Spectacol-lectură

- intrarea liberă

Duminică 11 noiembrie 2018, ora 17.00 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

UITASEM de Leane Barbu

Regizor-coordonator: Diana Dragoș

Distribuția: Mihai Nițu

Leane Barbu este pseudonimul la adăpostul căruia mi-am revendicat libertatea de a crea, fără presiunea și limitările pe care le resimt atunci când textele mele sunt atașate propriei personalități. Odată cu „Uitasem”, care este primul text cu care am ieșit public sub pseudonim, mi-am dat seama că deși aveam senzația că îmi ofer libertatea de scrie despre orice și că pot vorbi cu ușurință despre emoții intime, lucrul ăsta nu era tocmai adevărat. Acum, când m-am întors la îndatoririle scrisului de zi cu zi, am început să tânjesc din nou după teribila ușurință și inspirație pe care am resimțit-o scriind „Uitasem” și să încerc, cumva, s-o recreez. Nu știu dacă voi reuși. Știu că voi încerca. Nu știu cât timp îmi voi păstra acest pseudonim, știu că, pentru moment, să scriu sub anonimat mă pune față în față cu multe necunoscute pe care le am despre percepție și identitate la nivel artistic.

Spectacol-lectură

- intrarea liberă

Duminică 11 noiembrie 2018, ora 19.00 - Teatrul de Nord, Sala Mare

TĂRĂ(Z)BOI de Mariana Starciuc

Regia: Ovidiu Caița

Scenografia: Anda Pop

Muzica: Andrei Raicu

Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu

Video design: Dimitris Palade

Mișcare scenică: Roxana Fânață

Distribuția: Crina Andriucă, Ioana Cheregi, Roxana Fânață, Andrei Gîjulete, Alexandra Odoroagă, Cătălin Mareș, Romul Moruțan, Stelian Roșian, Adriana Vaida, Ciprian Vultur, Raluca Mara, Anca Dogaru

Acțiunea piesei se desfășoară în timpul războiului de pe Nistru (1992), unul al intereselor marilor puteri cărora le cad jertfă fie băștinași nevinovați, fie mercenari veniți, fără cunoștință de cauză, din pușcăriile Rusiei. Întreg tărăboiul piesei se concentrează în jurul unei colectivități moldovenești, care, prin lozinci și declarații false, prin așa-numitele acțiuni „în numele salvării țării”, profită de conflagrație, compromițând astfel ideile de patriotism, de valori naționaleși general-umane. Totodată, autoarea urmărește destinele câtorva personaje pacifiste, care iubesc, sunt responsabile, speră, destine ce ating, într-un final, tragicul. 

Premieră - abonament ”Ștefan Mareș”

Prețurile biletelor:

zona A/zona B/zona C/zona D

45 lei/40 lei/35 lei/18 lei

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

325 vizite
Distribuie pe