Locale Altele
Joi, 10 Octombrie 2024
Joi, 10 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Marti, 8 Ianuarie 2019

Biblioteca Județeană Satu Mare și Editura Citadela organizează vineri, 11 ianuarie, cu începere de la ora 15.00, în Sala multimedia, un dublu eveniment editorial.

Este vorba despre lucrarea antologică „Elemente de geografie fizică în texte”, semnată de prof. Lia-Florica Koka, și volumul autobiografic „Mărturii biobliografice”, semnat de prof. Carol C. Koka. Ambele volume au văzut lumina tiparului la Editura Citadela în anul 2018.

Evenimentul se va derula în prezența celor doi autori, iar cărțile aduse în atenția publicului sătmărean vor beneficia de exegeza unor avizați oameni de cultură și profesori sătmăreni precum Danciu Zamfir, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, poetul George Vulturescu, scriitorul Felician Pop, gazetarul Voicu D. Rusu, prof. drd. Mareș Corneliu, istoricul și cercetătorul Viorel Câmpean și Aurel Pop, directorul Editurii Citadela. Manifestarea va fi presărată cu momente de muzică folk în interpretarea cantautoarei  Georgeta Govor.

Volumul antologic „Elemente de geografie fizică în texte” conține 50 de lecturi geografice, selectate dintr-o vastă bibliografie, urmate de un dicționar de termeni geografici care oferă explicații pentru 250 de termeni. După cum însăși autoarea mărturisește, „lucrarea se adresează în primul rând tinerilor care au ca obiect de studiu geografia dar și tuturor acelora care manifestă interes în acest dimeniu. (...) Textele propuse pot să contribuie la aprofundarea cunoștințelor dobândite la lecții, pot să ajute la înțelegerea mai bună a fenomenelor caracteristice fiecărei geosfere. (...) Sperăm ca prin modesta noastră contribuție, geografia va fi percepută tot mai mult ca o disciplină atractivă și utilă.”

 „Mărturii biobibliografice” este a zecea carte a autorului Carol C. Koka și este apreciată ca fiind drept o „carte-document, deoarece autorul, ajuns la o frumoasă vârstă, vine dintr-o lume care pentru generațiile de acum nu mai există.” Autorul „a fost martor al mai multor descoperiri și evenimente din secolul trecut care pentru generațiile de acum sunt banalități: emoția primului televizor din anii ʽ50, decolarea primei nave spațiale, întregul șir de transformări tehnice în multe domenii. Cartea este scrisă riguros și rece, nu e literatură, ci este concepută sub forma unui reportaj perfect. (...) Mai mult ca sigur că (autorul) avea această carte pregătită de foarte mult timp, sub forma notițelor de jurnal.”, mărturisește Elena-Ioana Koka, mezina autorului, în cuvântul introductiv al lucrării.

Autorii și organizatorii le lanseasă tuturor sătmărenilor invitația de a se alătura evenimentului și de a petrece o după-amiază frumoasă în compania cărților și a muzicii folk.

Scurte schițe biografice.

Lia-Florica Koka, născută Nicoară, a văzut lumina zilei la Satu Mare, în data de 15 aprilie 1949. A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Satu Mare. În anul 1972 a absolvit Facultatea de Biologie-Geografie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A urmat cursurile postuniversitare la Academia de Științe Politice și Administrative București pe care le-a absolvit în anul 1977.

În perioada 1973–1983 a fost Președinte al Consiliului Județean al Elevilor, profesor metodist și membru în conducerea Inspectoratului Școlar Județean, director de studii la Liceul „Unio” Satu Mare. Între 1983–1985 a fost vicepreședintele Societății de Geografie din România, Filiala Satu Mare.

A obținut gradul didactic I și a predat la mai multe instituții de învățământ din municipiul Satu Mare: Școala Gimnazială Nr. 3, Școala Gimnazială Nr. 7, Liceul „Unio” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”. A colaborat la „Școala Sătmăreană”, „Echinocțiu”, „Terra”, „Actualitatea Sătmăreană”. Este autoare de manuale auxiliare școlare.

În anul 1978 a obținut titlul de „Profesor evidențiat”, iar în 2004 a fost decorată de Președintele României cu Medalia „Meritul pentru învățământ”.

Carol C. Koka s-a născut la 1 ianuarie 1949, în Satu Mare. A absolvit în 1967 Liceul „Mihai Eminescu”, iar în 1974 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În același an, a absolvit și cursurile Seminarului Pedagogic Universitar.

A activat ca profesor de istorie la mai multe unități de învățământ din municipiul și județul Satu Mare: Liceul Agro-Industrial din Livada, Liceul Economic, Liceul Nr. 7 de Alimentație Publică, Grupul Școlar Industrial Construcții de Mașini Unio și Școlile Generale „Grigore Moisil”, nr. 3 și nr. 5 din Satu Mare.

A debutat în presă la „Cronica sătmăreană”, în anul 1985. A fondat și a editat timp de nouă ani revista școlară „Echinocțiu” (2001–2009). Face parte din colectivul redacțional al revistei „Mărturii culturale” și colaborează cu publicațiile „Citadela”, „Mesagerul albastru”, „Eroii Neamului”, „Școala sătmăreană”, „Signet”, „Informația de Duminică”, „Cronograf”, „Timpul md”, „Gherla Info”. În prezent este redactor la „Actualitatea sătmăreană”, ziar online independent. În activitatea sa de gazetar a semnat sute de articole și studii publicate în presa locală și națională.

A publicat următoarele cărți: „Geografie fizică. Culegere de lecturi geografice”, Editura Solstițiu, 2002;  „Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini Unio Satu Mare – Monografie”, Editura Citadela, 2009;  „Satu Mare–Repere de cronologie istorică”, Editura Eco Print, 2012;  „Cenaclul Afirmarea–Cronici de cenaclu 2013”, Editura Inspirescu, 2014; „Atentatul de la Sarajevo în paginile ziarului Românul”, Editura Inspirescu, 2014; „Cenaclul literar Afirmarea–Cronici și antologie 2014”, Editura Inspirescu, 2015; „Antologie –Afirmarea” 2016. Poezii și proză, Editura Inspirescu, 2016; „Primăvara sufletului–poezii”, Editura Profundis, 2016; „Anecdote, replici spirituale și întâmplări amuzante cu mari personalități ale istoriei și culturii”, vol. I, Editura Citadela, 2017. Apare în volumul antologic „Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană Eroii Neamului”, Editura Academiei Române, 2017.

Este membru al Asociației Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare precum și al cenaclurilor literare „Afirmarea” și „Cronograf”.

 

Tags: lansare  carte  biblioteca  
1661 vizite
Distribuie pe