Clubul Insomnia găzduieşte joi şi vineri un adevărat regal muzical în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz Satu Mare.
În prima seară, cu începere de la ora 19, îi veţi putea urmări pe Cserey Csaba Duo, Nemez şi Nicolas Simion Trio, iar în a doua seară ne vor încânta Bohem Ragtime Jazz Band şi Larry Coryell Trio featuring Alphonse Mouzon with special guest Joey DeFrancesco.
CSABA CSEREY – alias Csabcsi
Născut în 1959 în Gheorgheni, judeţul Harghita. Începe studiul instrumentelor de percuţie în 1970, la finele anului ajungând component al trupei VOX-T - rock progresiv - din Miercurea Ciuc, cu care imprimă două discuri la Electrecord.
La scurt timp este colaborator al TVR, având ocazia să întâlnească şi să acompanieze artişti consacraţi cum ar fi: Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Alexandru Arşinel, Florin Piersic.
În 1989 se stabileşte la Satu Mare, ajunge în formaţia Teatrului de Nord şi se implică în viaţa muzicală sătmăreană.
Îşi crează proiecte proprii: „Frumuseţea Ritmului”, „Zgomotul Tobelor”, „Marşul Tobelor”, dar participă în diverse alte proiecte alături de Johnny Răducanu, Mihai Iordache, Wolfgang Puschnig, Anatoly Vapirov, Kornel Horvath, Gyorgy Martonosi, Emil Soumach, Istvan Vakarcs, formaţiile Cortez, Orient Express...
Faima i-o aduce colaborarea cu Harry Tavitian, în ultimii cinci ani având cu marele pianist o serie de concerte la festivaluri din ţară şi străinătate: Gărâna, Vama Veche, Gheorgheni, Braşov, Sibiu, Bucureşti, Constanţa, Budapesta, Bruxelles, Berlin.
NEMEZ
Formaţie înfiinţată în 2007 de artişti din România şi Ungaria. Abordează genul funky-jazz, cu influenţe din muzica populară maghiară. Au concertat până la ora actuală în România, Ungaria şi Austria.
NICOLAS SIMION
Muzician născut în Dumbrăviţa Braşovului în urmă cu 50 de ani, a plecat în 1989 din România şi s-a stabilit în Austria, apoi în Germania.
Format pe băncile Conservatorului bucureştean, unde s-a pregătit temeinic în domeniul marii muzici, Nicolas Simion a debutat în jazz în anii ’80, semnificativă pentru perioada afirmării sale fiind activitatea în grupul Opus 4, pe care el însuşi l-a înfiinţat cu Mircea Tiberian, basistul Cătălin Rotaru, toboşarul Eugen Nichiteanu şi cu saxofonistul Dan Mândrilă ca invitat permanent.
Nicolas Simion, saxofonist cu notabilă experienţă şi de o sesizabilă originalitate, atribute puse generos în slujba realizării unor discuri în care să pulseze lumea de frumuseţi a ethosului nostru folcloric, pusă în valoare prin înregistrări de ţinută efectuate în compania unor instrumentişti europeni şi americani de talia unor Graham Haynes, Ronnie Burrage, Lonnie Plexico, Ed Schuller, Victor Jones, Peter Perfido, Tomasz Stanko, Dusko Gojkovici, Mal Waldron, Lee Konitz, Jancsi Kőrösi şi alţii.
Peste 15 albume sub autograf componistic propriu, bine primite de critica de specialitate, la fel ca şi turneele întreprinse în noua sa patrie, Austria, dar şi în Germania, Polonia, Bulgaria, Elveţia, Comunitatea Statelor Independente, Grecia etc.
Lui Nicolas Simion şi unui nou partener scenic, virtuosul pianist Florian Weber, li se datorează primele audiţii ale unei monumentale lucrări de jazz concertant semnată cu 35 de ani în urmă de regretatul compozitor român Richard Oschanitzky, dublul concert pentru pian, saxofon tenor, orchestra simfonică şi big band; interpretări performante oferite melomanilor din Iaşi, Bucureşti, Braşov, cu contribuţia dirijorilor Peter Oschanitzky şi Sabin Pautza.
În prezent, Nicolas Simion trăieşte la Koln, unde prezintă Balkan Jazz Project şi colaborează cu personalităţi de seamă ale jazzului contemporan, precum Art Framer, Leo Wright, Idris Muhammad, Jim Pepper, Christian Muthspiel, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Mal Waldron, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai jazz-ului balcanic.
BOHEM RAGTIME JAZZ BAND
Înfiinţată în 1985, prima apariţie pe scenă în 8 martie, în acelaşi an. Repertoriul cuprinde genurile: ragtime, New Orleans, Dixieland, swing, acappella, şlagăre maghiare, precum şi compoziţii proprii. În 2009 ajung la 15 albume imprimate şi 2 LP-uri, în plus apar pe 17 antologii cu diferite piese.
Apar pe scenele din Anglia, Austria, Franţa, Canada, Germania, România, Elveţia, SUA.
O trupă cu instrumentişti dinamici pe care să-i vezi şi să-i asculţi e o adevărată plăcere. O formulă în care fiecare în parte stăpâneşte cu virtuozitate instrumentul.
LARRY CORYELL
Născut pe 2 aprilie 1943 în Galveston, Texas. Studiază pianul din copilărie, trecând mai apoi la chitară acustică şi electrică, studiază chitara clasică cu Leonid Bolotine şi îi recunoaşte ca sursă de inspiraţie pe Chet Atkins, Chuck Berry şi mai târziu pe Wes Montgomery. În 1965 se stabileşte în New York, via Seattle, şi îşi începe formidabila carieră.
După ce a dobândit măiestria chitării, prima sa lucrare importantă a fost alături de Killer Joe Piro, iar recunoaşterea naţională a dobândit-o în 1967 în timpul colaborării cu Gary Burton Quartet. Este recunoscut ca unul din cei mai buni chitarişti din lume .
A înregistrat peste 70 de albume pe parcursul a 35 de ani ca şi lider de formaţie, solist sau acompaniator. Experimentează şi secţiunea rock si jazz-rock în diverse formule, avându-i alături pe Jimmy Webb, The 5th Dimension, Charles Mingus, Billy Cobham, Chick Corea şi John McLaughlin.
La Samfest Jazz participă în formulă de trio, alături de alte nume sonore ale jazz-ului mondial: Alphonse Mouzon la tobe şi Joey DeFrancesco la orgă-hamond, alături de care se află în turneu. În 23 iulie cântă în Paris, în 24 iulie la Satu Mare, în 25 iulie în Aanekoski, Finlanda...