Locale Altele
Vineri, 24 Septembrie 2021
Vin, 24 Sept 2021
Cântec, joc și voie bună la ediția aniversară a Festivalului Folcloric al Naționalităților de la Bogdand
Florin Răchitan  - Duminica, 5 Septembrie 2021

Duminică s-a desfășurat la Bogdand cea de-a 30-a  ediţie a „Festivalului Folcloric al Naţionalităţilor”, eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în colaborare Primăria şi Consiliul Local Bogdand.


„Festivalul Folcloric al Naţionalităţilor” din Bogdand a pornit din iniţiativa profesorului şi etnografului Sipos Laszlo, instructorul formaţiilor ,,Rozsmalint” din localitate, în colaborare cu specialiştii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Satu Mare.


Festivalul a avut un program complex ce a cuprins, printre altele: depuneri de jerbe la casa memorială a lui Sipos Laszlo, o paradă a portului popular specific fiecărei naţionalităţi (română, maghiară, şvăbească, rromă, ucraineană), o expoziţie a meşterilor populari şi un spectacol folcloric. Cu această ocazie a fost lansat și un album aniversar dedicat celei de-a 30–a ediții a festivalului.


La eveniment au fost prezente numeroase oficialități, precum deputatul Adrian Cozma, subprefectul Radu Bud sau vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian Valer Beșeni, responsabil cu coordonarea activităților culturale la nivel de județ.

”Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Naționalităților de la Bogdand este, fără îndoială, un luminos prilej de bilanț. Din 1991 încoace, la Bogdand, începutul lui septembrie înseamnă sărbătoare.

Ideea profesorului Sipos Laszlo de a organiza acest festival a fost una care a prins rădăcini și, pe nesimțite, a devenit tradiție. Un gând pios de admirație și recunoștință trebuie să se îndrepte și spre acest dascăl de excepție.

Îi felicit pe toți cei care au organizat acest eveniment, pentru implicarea exemplară la reușita manifestării folclorice de astăzi, una dintre cele mai importante din județul nostru și nu numai” – a declarat Cristian Valer Beșeni.

1403 vizite
Distribuie pe