Locale Altele
Miercuri, 8 Decembrie 2021
Mie, 8 Dec 2021
T.E.aM.A - teatru cu tineri, pentru tineri
Teatrul de Nord  - Joi, 18 Noiembrie 2021

Spectacolele realizate de Teatrul de Nord în proiectul de educație prin cultură T.E.aM.A, au ajuns online la elevii din tot județul Satu Mare.

Proiectul s-a desfășurat în această toamnă și s-a finalizat cu trei spectacole pe care publicul țintă (copiii și elevii din județul Satu Mare) le-a putut viziona online din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Ideea de bază a proiectului a constat în organizarea unor ateliere de scriere dramatică, cu elevi din trei grupe distincte, identificate de colaboratorii noștri de la Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, din zone cu acces limitat sau inexistent la arta teatrală.

Ana Cucu Popescu, dramaturgul selectat pentru ciclul primar, a scris împreună cu elevii de la Școala Gimnazială Pomi „Omul Vulpe sau privilegiul de a fi Super Erou”; Natalia Graur, dramaturgul selectat pentru elevii de gimnaziu, a scris împreună cu grupa de la Școala Gimnazială nr. 1 Negrești-Oaș „Să n-aud musca!”; Daniel Oltean, dramaturgul selectat să colaboreze cu elevii de liceu, a scris împreună cu participanți de la Liceul Teoretic Carei, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu” Carei și Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” Carei textul „Absențe”. La filmările pentru spectacolul „Absențe” au participat și elevii din Trupa de Voluntari a Teatrului de Nord.

Premierele spectacolelor au avut loc în 5, 6, 7 noiembrie, iar în perioada 8-12 noiembrie, s-a organizat circuitul închis, tot online, în școlile partenere. Pentru vizionare și discuții ulterioare cu cadrele didactice și consilierii școlari, spectacolele au caracter de material ce ridică problema fenomenului de discriminare și arată beneficiile diversității. De materiale a beneficiat un număr de aproximativ 1700 de elevi, din 72 de clase de învățământ preuniversitar din Județul Satu Mare, înscriși de către cadrele didactice la activitățile proiectului.

Spectacolele vor rămâne în circuitul școlar din Județul Satu Mare, gratuit, pe tot parcursul stagiunii prezente a Teatrului de Nord, iar când situația o va permite se vor juca și fizic, atât pe scenă, cât și în școlile din județ.

Proiectul T.E.aM.A a avut ca scop combaterea fenomenului de bully-ing în școli,  promovarea toleranței și diversității. Însă, înainte de toate, am vrut ca acest proiect să implice activ elevii într-un proces non-formal de educare, identificând o nevoie crescută a acestora de a fi ascultați și de a își face cunoscute propriile experiențe de marginalizare.

În cadrul celor trei ateliere de scriere dramatică, elevii participanți au învățat prin intermediul tehnicilor și a „jocurilor” folosite în teatru să relaționeze și să empatizeze cu cei din jur, au descoperit că majoritatea se confruntă cu o problemă sau alta, au căpătat o deschidere în a aborda subiectul discriminării prin intermediul personajelor pe care le-au creat, dar mai ales au învățat că nu există copii buni sau răi, că toți greșim uneori.

Produsele rezultate poartă în ele amprenta personalității copiilor care au lucrat cu dramaturgii la ateliere. Toate atelierele au format nuclee ale unor grupuri noi și totodată diverse prin prisma individualității fiecărui copil. Totodată, prin intermediul acestui proiect am reușit să ne apropriem un public greu accesibil, să îi înțelegem gândirea, background-ul și necesitățile.

Partenerii T.E.aM.A: Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare și Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
916 vizite
Distribuie pe