Locale Altele
Miercuri, 19 Ianuarie 2022
Mie, 19 Ian 2022
Gest de românism adevărat de Ziua Națională: primarul din Ardud a donat cărți copiilor români din Cernăuți
Florin Răchitan  - Miercuri, 1 Decembrie 2021

În timp ce majoritatea politicienilor defilau la paradă cu steagurile scoase de la naftalină și transmiteau pe Facebook mesaje patriotice copiate din cele mai kitschoase unghere ale Internetului, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, a făcut un gest de patriotism adevărat cu ocazia Zilei Naționale a României.

Cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare, el a donat sute de cărți pentru copiii românilor bucovineni din regiunea Cernăuți, Ucraina.

”Aproape 200.000 în regiunea Cernăuți, români cu toții, supravietuitori ai unei politici consecvente de deznaționalizare, divizați de recensăminte politizate, toți sunt aproape uitați de autoritățile centrale românești. Ei reprezintă cea mai oprimată si mai neîndreptățită comunitate istorică românească.

Nu știu ce ar trebui să ne doară mai tare: pierderile teritoriale sau faptul că am uitat cu desăvârșire de unii dintre cei mai autentici români, volohii din Carpații Păduroși, cei care își asumă zilnic opresiunea atunci când aleg să vorbească românește.

Inițitiva noastră este parte din proiectul “România din suflet de copil” și vine în ajutorul conservării elementului identitar românesc în teritoriile istorice românești din Bucovina de Nord” – a declarat Ovidiu Duma.

Tot în cadrul colaborării culurale, la Casa de Cultură ”Augustin Mircea” din Ardud a avut loc un spectacol dedicat Zilei Naționale a României, în cadrul căruia principalul eveniment a fost vernisajul expoziției tematice cu creații de artă și meșteșuguri realizate de copiii din comunitatea românească din Bucovina de Nord și de cei din Ardud și alte localități din județele Satu Mare și Maramureș.

1339 vizite
Distribuie pe