Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Simpozion Internațional de Istorie la Ardud
Primăria Ardud  - Luni, 25 Iulie 2022

La sfârșitul săptămânii trecute, în paralel cu Festivalul Medieval, la Ardud s-a desfășurat Simpozionul International de Istorie dedicat Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia.

 

În organizarea Asociației Culturale „dr. Augustin Mircea” din Ardud, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud, Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți (Ucraina), Teatrul Scena din Târgu Mureș și Nomen Est Omen din București, manifestările simpozionului au reunit simbolic în cuget, simțire și cuvânt, provincii istorice ale României prin prezența sătmăreanului Gheorghe Cârciu, ministrului secretar de stat coordonator al Departamentului Guvernamental al Românilor de Pretutindeni, a doamnei Irina Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuți, a lui Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula - Ungaria și a lui Iurie Levcic, directorului Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți - Ucraina.

Simpozionul a fost moderat de Ștefan Berci, referentul cultural al Casei de Cultură “Dr. Augustin Mircea” din Ardud, iar lucrările simpozionului au fost susținute de lect. univ. dr. Lucian Turcu, conf. univ. dr. Ion Cârja, Mihai Plămădeală - doctor în Istoria Artei și Iurie Levcic din Cernăuți și au avut substanță academică densă.

Cuvântul de deschidere a aparținut primarului orașului Ardud, ing. Ovidiu Duma, iar alocuțiunile reprezentanților românilor din afara granițelor țării au emoționat și au atras atenția asupra comunităților de români din străinătate, comunități însemnate care au nevoie de sprijinul patriei mamă.

La finalul prezentărilor științifice, Simina Pop, directorul Casei de Cultură din Ardud, a oferit distincții de apreciere și excelență celor care sunt pavăză românilor din afara României.

963 vizite
Distribuie pe