Locale Altele
Marti, 27 Septembrie 2022
Marti, 27 Sept 2022
Festival de teatru studenţesc la Carei
Florin Răchitan  - Joi, 5 Noiembrie 2009

Sfidând parcă soarta rezervată artei într-un orăşel de provincie în care clădirea teatrului stă să se prăbuşească, o mână de tineri inimoşi organizează la Carei, pentru al treilea an consecutiv, un festival unic în România.

 

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Studenţesc SPOT se va desfăşura la Carei în perioada 25 – 29 noiembrie, detalii fiind oferite în cadrul unei conferinţe de presă de către directorul Casei Municipale de Cultură, Bogdan Georgescu, şi referentul Paul Sarvadi.

 

Pe minuscula scenă a clădirii teatrului din oraş – spaţiul rezervat publicului fiind, practic, inutilizabil din cauza apei de ploaie care picură în nenumărate locuri din tavan – vor lua loc spectatorii pe un număr limitat de locuri şi vor urmări spectacolele prezentate în imediata lor apropiere de trupele de studenţi ale facultăţilor de teatru din Bucureşti, Sibiu, Cluj şi Târgu Mureş.

 

Invitaţii de onoare vor fi studenţii Academiei de Teatru şi Film din Burghausen – Germania, care vor prezenta pentru cunoscătorii de limba germană o piesă de Eugen Ionesco într-o locaţie inedită – un beci.  

 

Studenţii germani vor veni la Carei însoţiţi de una dintre cele mai mari personalităţi ale teatrului contemporan european, David Esrig, format ca artist în România şi emigrat în Germania în anul 1973, unde a devenit fondatorul celebrei şcoli de artă teatrală din Burghausen, renumită în toată Europa.

 

Printre invitaţii de onoare se numără şi reprezentanţi ai mişcării teatrale independente din România, ca Ovidiu Mihăiţă de la Teatrul de Curte şi Garaj din Timişoara, M. Chris Nedea de la Teatrul Imposibil din Cluj sau Radu Macrinici, în prezent dramaturg la Teatrul din Baia Mare. Încă nu s-a confirmat oficial, dar este foarte posibil să ajungă la Carei şi celebrul Marcel Iureş, vedetă internaţională de teatru şi film.

 

În programul festivalului sunt incluse piese de toate genurile, specifice atât teatrului antic sau clasic, cât şi celui contemporan. În acelaşi timp vor fi organizate mese rotunde cu tema „Învăţământul teatral din România”, cu participarea profesorilor care îşi vor însoţi studenţii la festivalul de la Carei.


„Ştim că avem din start un handicap faţă de centrele universitare din ţară. Noi suntem la capătul ţării, nu avem nici o facultate, iar teatru avem doar teoretic. Totuşi, atu-ul nostru este ospitalitatea şi atmosfera specifică, plăcută, a acestui orăşel de provincie, foarte apreciată de studenţii care insistă să vină la festivalul nostru în fiecare an” – declară referentul Paul Sarvadi.

 

Pentru prima dată în ultimii trei ani (sic!!!) , Consiliul Local şi Primăria Carei s-au hotărât să sprijine această activitate culturală, alocând 35.000 de lei de la bugetul local, în timp ce conducerea Consiliului Judeţean a promis 7.000 de lei. Mă rog, înţelegem că restul substanţial al banilor au trebuit să fie cheltuiţi pe Caravana Cămilelor (pardon, a Culturii, noa!) .

Tags: spot  festival  teatru  studentesc  
3195 vizite
Distribuie pe