Locale Altele
Luni, 13 Iulie 2020
Luni, 13 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cu Ursul printre blocuri
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 23 Decembrie 2009

Aşa cum ne-au obişnuit în fiecare an, „ursarii” moldoveni ne colindă şi de acest Crăciun. Îmbrăcaţi în costume colorate şi blănuri de urşi, o ceată de băieţi sosiţi tocmai din Comăneşti – judeţul Bacău – străbat cartierele Sătmarului, făcând o gălăgie infernală, care, însă, nu-i supără pe sătmăreni.


 

Şi cum tradiţia spune că cei colindaţi trebuie să ofere bani sau daruri, de la ferestrele blocurilor zboară bancnote de un leu către grupul de colindători. Unii se opresc cu maşina pentru a le oferi bani, iar locatarii blocurilor nu pierd ocazia de a imortaliza cu aparatul foto aceste momente ce au loc odată pe an.
  

"Venim în fiecare an la Satu Mare. Ne pornim cu trenul şi colindăm prin tot Ardealul. Mâine mergem la Negreşti-Oaş, după care la Certeze. Acolo ne-au primit cel mai bine anul trecut" - ne spune Adrian, care are sarcina să culeagă darurile de la trecători.
 

 

Însoţiţi de tobe şi fluiere, ceata de colindători străbate oraşul, iar după o zi întreagă câştigurile nu sunt deloc mici. "În cartiere nu facem mulţi bani, dar prin centrul oraşului ne mai dă lumea şi câte 5 lei. Nu ne plângem, avem cât să mâncăm şi să mergem cu trenul, plus că ne mai şi rămâne ceva" - adaugă Adrian.


 

Jocul ursului este o tradiţie românească specifică Anului Nou, cel mai des întâlnită în Bucovina şi Moldova. Cultul ursului este moştenit de la geto-daci, care îl considerau un animal sacru. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii.
 

 

Masca este condusă de un Ursar, însoţit de muzicanţi şi urmată de un întreg alai de personaje. Rostogolirea urşilor în cerc, bătutul şi moartea ursului, apoi învierea miraculoasă, ca şi urcarea acestuia pe toiag redau în chip metaforic succesiunea anotimpurilor, care, cândva, stăteau sub semnul acestui animal, capabil să învingă iarna şi să vestească primăvara.

4335 vizite
Distribuie pe