Locale Altele
Sambata, 28 Noiembrie 2020
Sam, 28 Nov 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O nouă stagiune la Teatrul de Nord
Sergiu Lenghel  - Joi, 2 Septembrie 2010

Sătmărenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar dacă vor să urmărească o piesă de teatru. Conducerea Teatrului de Nord Satu Mare spune că, de fapt, nu se scumpesc biletele, doar se „uniformizează” preţurile lor, ajungându-se la nivelul tarifelor practicate anul trecut de secţia maghiară.

 

S-au scumpit şi unele abonamente, însă şi numărul spectacolelor a crescut, de la patru la cinci.

 

Cu câteva săptămâni înaintea deschiderii noii stagiuni teatrale 2010-2011, conducerea instituţiei de cultură a organizat joi o conferinţă de presă la care au participat directorul artistic Andrei Mihalache, directorul general Peter Stier, respectiv secretarul literar Mona Caiţa.

 

Noua stagiune va cuprinde 20 de premiere teatrale şi va debuta în data de 19 septembrie, la ora 20.00, cu piesa "Bufonul Regelui", un spectacol "one-man-show" cu Radu Botar, ce se va juca în sala mare. Această piesă va fi pusă în scenă de actorul Teatrului de Nord şi pe data de 26 septembrie, când va participa la Festivalul Teatrului Scurt de la Oradea.

 

În luna octombrie, în sala mare a teatrului vor avea loc trei premiere. Este vorba despre "Mincinosul" după Carlo Goldoni, în regia lui Ovidiu Caiţa, în 3 octombrie, "Playlist" de C.C. Buricea-Mlinarcic, regizat tot de Ovidiu Caiţa, spectacol ce va avea premiera pe 10 octombrie.

"Se va juca şi în limba română şi în limba maghiară. Va fi şi o lansare a ultimei cărţi a lui Buricea, cel mai probabil la Poesis, cu un colocviu despre viaţa şi activitatea sa"
- a spus directorul artistic Andrei Mihalache. Totodată, pe data de 17 octombrie se va juca piesa "Portugalia" de Zoltan Egressy, în regia lui Sorin Militaru.

 

Tot pe scena mare, publicul sătmărean va putea viziona alte premiere în noua stagiune teatrală: "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, în regia lui Andrei Mihalache, unde se va folosi echipa ce a jucat în "Visul unei nopţi de iarnă" şi "Jack Lunetistul" de Radu Macrinici, în regia lui Gelu Badea, care a primit anul acesta premiul "UNITER" pentru cea mai bună piesă. "Avem drepturile de autor şi vom fi primii în lume care punem în scenă acest spectacol" - afirmă Mihalache.

 

Şi copiii vor avea parte de premiere teatrale: "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte" de Petre Ispirescu, în regia lui Andrei Mihalache, dar se vor mai juca şi alte piese cunoscute spectatorilor sătmăreni cum ar fi "Baltagul", "Ocean.Mare" sau "Visul unei nopţi de iarnă".

În Sala Studio, spaţiu recent modernizat, care beneficiază acum de încălzire centralizată, se vor pune în scenă piesele "Bufonul Regelui" şi spectacolul "Strip-Tease" de Slawomir Mrozek, în regia lui Muriel Manea.

 

Stagiunea 2010-2011 se va desfăşura până pe 30 iunie şi se vor juca peste 300 de spectacole, preţul abonamentelor fiind următorul: Abonament "Premieră" - 65 lei/ 5 spectacole, Abonament pentru adulţi - 40 lei/ 5 spectacole, Abonament pentru pensionari - 30 lei/ 5 spectacole, Abonament pentru elevi (clasele IX-XII) - 20 lei/ 4 spectacole, Abonament pentru elevi (clasele V-VIII) - 15 lei/ 3 spectacole.

 

În ceea ce priveşte preţul biletelor, cel pentru adulţi a crescut cu 5 lei, cel pentru elevi, studenţi şi pensionari cu 2 lei, iar cel pentru copii cu un leu. Iată şi preţul biletelor: Premieră - 25 lei, Adulţi - 15 lei, Elevi, studenţi, pensionari - 10 lei, copii - 5 lei, Spectacole de studio - 10 lei.

 

Potrivit directorului general al Teatrului de Nord, Peter Stier, reducerea cheltuielilor materiale cu 20% se va resimţi mai ales în perioada de iarnă. "Ori vom reduce orele de încălzire, ori plătim până nu mai avem bani. Sistemul de încălzire este foarte vechi şi consumă mult" - spune Stier.

 

Cei 45 de actori de la secţiile română şi maghiară primesc salariile reduse cu 25%. „Sunt actori şi muncitori care au acum 500 lei salariu. Există situaţii în care şi soţul şi soţia lucrează la noi şi le este foarte greu" - adaugă directorul general. Şi ca să dăm un exemplu de cât de bine o duc artiştii, Adriana Vaida, care după o viaţă dedicată teatrului a ajuns aproape de vârsta pensionării, are un salariu de 900 lei, după reducerea cu 25%.

1774 vizite
Distribuie pe