Locale Altele
Joi, 2 Aprilie 2020
Joi, 2 Apr 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Is…Real? Yes, it is!
Florin Răchitan  - Luni, 4 Octombrie 2010

Sinagoga Share Tora de pe strada Decebal s-a dovedit a fi neîncăpătoare duminică seara la un concert de muzică klezmer, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp. Succesul evenimentului a fost cu atât mai surprinzător cu cât, din păcate, cultura evreiască mai reprezintă doar un fel de curiozitate exotică la Satu Mare.


 

În condiţiile în care manifestarea nu s-a bucurat de prea mare promovare şi nici de vreun sprijin din partea autorităţilor, am avut o presimţire foarte pozitivă, bazându-ne şi pe alte experienţe anterioare care ne-au confirmat că la Satu Mare începe să se dezvolte o viaţă culturală paralelă cu cea a culturnicilor bugetofagi, iar aceasta se bucură de o audienţă din ce în ce mai mare în rândul sătmărenilor simpli, spre deosebire de tâmpeniile finanţate de la Palat.


 

Slavă Domnului şi lui Zuckerberg că există Facebook, astfel am aflat şi noi de la prietenul nostru Vasile Andreica despre acest eveniment şi, împreună cu Szatmarisracok am considerat că ar fi cazul să vedem despre ce este vorba. Şi bine am făcut!


 

Înainte de concert a avut loc binecuvântarea unui nou “parohet” (perdeaua care acoperă chivotul şi sulurile Legii), donat de o evreică din Los Angeles, a cărei familie este originară din Livada, Sharon Weisz, cea care a sponsorizat şi concertul.


 

Apoi, primarul Iuliu Ilyes şi muzeograful Felicia Grigorescu au primit din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România diplome de recunoştinţă pentru activităţile lor de susţinere a culturii evreieşti, respectiv de studiu al istoriei comunităţilor de evrei din această regiune a ţării.
 

 

A urmat concertul, într-un entuziasm in crescendo al publicului şi cu zâmbete din ce în ce mai largi ale cântăreţelor din trupa Is…Real Project din Budapesta. Tineri frumoşi şi cool, care cântă o variantă modernă de muzică klezmer, îmbinând magistral ritmurile tradiţionale central-europene sau din Orientul Mijlociu cu influenţe jazz sau chiar… reggae.


 

A fost o experienţă sublimă pentru toţi cei prezenţi duminică seara la sinagoga Share Tora, tinerii de la Is…Real Project fiind chemaţi înapoi de public pentru mai multe bis-uri.
 


Într-un colţ al sinagogii, împărţind un petec de podea cu fotoreporterii din presa locală, Sharon Weisz îngâna versurile melodiilor pe care le cunoştea şi nu-i venea să-şi creadă ochilor: la aproape şapte decenii de la Auschwitz-Birkenau, sute de sătmăreni de toate naţiile şi religiile aplaudau frenetic nişte tineri care cântau în faţa parohetului inscripţionat cu numele bunicilor ei.
2155 vizite
Distribuie pe