Locale Altele
Duminica, 27 Septembrie 2020
Dum, 27 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Câştigaţi o invitaţie la spectacolul „În container” al Teatrului Odeon
Teatrul de Nord  - Marti, 24 Mai 2011

SM Online pune la dispoziţia cititorilor o invitaţie pentru două persoane la spectacolul „În container” pus în scenă de trupa Teatrului Odeon din Bucureşti în cadrul Festivalului Multicultural Internaţional „Fără Bariere”. Spectacolul va avea loc miercuri, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului de Nord.


 

Tot ce trebuie să faceţi este să vă înscrieţi cu nume sau nickname la rubrica de „Comentarii”, specificând o adresă de e-mail valabilă, ce nu va fi publicată. Câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi miercuri dimineaţa şi va fi anunţat prin e-mail.

 

Câştigătorul invitaţiei la piesa „Iadul este amintirea”, de marţi ora 19.30, este cititorul care s-a înscris cu nickname-ul ady. El este aşteptat să-şi ridice premiul de la sediul redacţiei noastre.

 

 

Miercuri 25 mai, ora 19.00

Teatrul de Nord - Sala Mare

 

Teatrul Odeon Bucureşti

 

IN CONTAINER de Constantin Cheianu

regia Cristian Ban

scenografia Cristina Milea

distribuţia:

Igor - Mihai Smarandache

Sergiu - Dimitrii Bogomaz

Viorel - Marius Damian

Donatas - Relu Poalelungi

Mama lui Igor - Irina Mazanitis

Ion - Gabriel Pintilei


 

Spectacolul tânărului regizor Cristian Ban creează un univers claustrofob din tranzitoria cameră de hotel obscur din Bruxelles unde se întâlnesc fatal destinele unor transfugi moldoveni, simpli pioni, a căror viaţă se joacă la noroc. Nu este întâmplătoare sugestia tablei de şah de la toaletă, susţinută şi de costume (scenografia Cristina Milea). Pe faianţa din baie, în pătrăţelele albe, unul dintre mafioţi ţine socoteala „mărfii”, a celor vii şi celor morţi, călătorii clandestini din containere, o socoteală nu creştinească, ci financiară. Morţii înseamnă bani pierduţi, viii, profit. Roşul tare al fotoliilor şi capacelor de pisoar ar fi dătător de speranţă dacă nu ar fi culoarea sângelui.


Actorii Odeonului realizează o adevărată operă de artă din accentul neaoş moldovenesc, replicile devin savuroase, aproape exotice pentru spectatorul bucureştean. Formulele de adresare tipice peste Prut, necunoscute dincoace, de genul "zemlia" (lb.rusă = pământ) cu sensul de "conaţional", dar tradus irezistibil prin "pământean" sunt un deliciu şi îmbracă întregul story în umor, deşi în esenţă este tragic. (Oana Stoica – www.liternet.ro)

 

 

Miercuri 25 mai, ora 18.00

Teatrul de Nord - Sala Studio

 

Compania de Teatru Dupblat Târgu Mureş

 

BÁNYAVIRÁG / FLORI DE MINĂ

 

un text de Székely Csaba

regia Alexandra Felseghi

distribuţia:

Iván - Orbán Levente

Ilonka - Szász Reka

Mihály - Bodor Balázs

Irma - Olga Kelenhegyi

Illés - Kovács Károly


 

Bányavirág (Flori de mină) a fost realizat în cadrul proiectului european „Practică teatrală în regiunea centru şi nord-vest”, organizat de Asociaţia Centrul Multimedia TEATRU 74 din Târgu Mureş. Spectacolul a ocupat locul al doilea la festivalul organizat în cadrul aceluiaşi proiect, urmând să fie prezentat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu din acest an.
 

 

Povestea are loc într-un sat minier din Ardeal, care atrage atenţia televiziunii printr-o ciudăţenie specifică: un aflux de sinucideri, în aparenţă inexplicabile. Decupând un episod din viaţa câtorva dintre locuitorii satului, spectacolul realizează o analiză cutremurătoare a mecanismelor de funcţionare a micilor comunităţi rurale, distrugând din temelii orice posibilă imagine idilică despre viaţa liniştită de la ţară. Frustrarea unor vieţi ratate e transpusă scenic într-un limbaj de un comic nebun, cu personaje puternice şi o regie subtilă, perfect dozată.

 

 

Miercuri 25 mai, ora 21.30

Turnul Pompierilor

 

Trio Ad Libitum

 

SERENADĂ DE MAI

 

Trio-ul „Ad libitum" este reprezentat de interpreţi ai instrumentelor cu coarde: Dan Răceu - vioara I, Kovács-Pistuka Emöke - vioara a II-a şi Pocsveiler Ştefan - violă. Aceştia sunt artişti instrumentişti ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti" din Satu Mare.

Dan Răceu este concert maestrul simfonicului sătmărean şi din anul 2010 este Doctor în muzică, Kovács-Pistuka Emöke este artist instrumentist în compartimentul viorii I al orchestrei şi profesor colaborator de vioară şi muzică de cameră la Liceul de Artă „Aurel Popp", iar Pocsveiler Ştefan este şef de partidă la vioara a II-a în orchestră, precum şi profesor colaborator la Liceul de Artă „Aurel Popp" din Satu Mare.

 

Programul acestui recital cuprinde două lucrări: Serenada op. 12 de Z. Kodály şi Trio op. 74 de A. Dvořak.


 

Z. Kodály (1882-1967) este un compozitor maghiar cunoscut în special pentru contribuţiile sale în domeniul etnomuzicologiei, în domeniul educativ muzical, precum şi prin compoziţiile sale dintre care amintim opera „Háry János". Serenada pentru 2 viori şi violă op.12 a fost compusă în anul 1919-20 şi are trei părţi. Partea I - Allegramente - Sostenuto ma non troppo emană o atmosferă dansantă, având în interior diverse schimbări de tempo. Partea a II-a, Lento ma non troppo, începe cu un solo al violei în acompaniamentul în tremolo al violinei a II-a, iar apoi vioara I va răspunde printr-o figură ce creează impresia unui ciripit de pasăre, iar partea a IlI-a, Vivo, evidenţiază ritmuri dansante într-o atmosferă rustică.


A. Dvořak (1841-1904) este un compozitor ceh recunoscut prin îmbinarea deosebită a muzicii folclorului ceh cu formele muzicii clasice. Dintre lucrările cele mai cunoscute se remarcă Simfonia „Din lumea nouă". Dvořak a compus un număr foarte mare de lucrări pentru formaţii de muzică de cameră. Dintre acestea, Trio-ul pentru două viori şi violă, op. 74 a fost compus la începutul anului 1887 şi are patru părţi: partea I - Allegro non troppo, partea a II-a - Larghetto, partea a III-a - Scherzo şi partea a IV-a - Temă cu variaţiuni.

1587 vizite
Distribuie pe