Locale Altele
Miercuri, 15 Iulie 2020
Mie, 15 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Atelier Memorial „Nae Antonescu” la Biblioteca Judeţeană
Florin Răchitan  - Miercuri, 10 August 2011

În prezenţa unui mare număr de oameni de cultură, oficialităţi şi a membrilor familiei regretatului Nae Antonescu, la Biblioteca Judeţeană Satu Mare a avut loc miercuri inaugurarea Atelierului Memorial ce poartă numele cărturarului din Terebeşti, cunoscut la nivel naţional ca „părinte al revuisticii româneşti”.

În sala amenajată la etajul clădirii este expusă întreaga colecţie de cărţi, reviste şi documente ce i-au aparţinut cărturarului, precum şi obiecte personale ale acestuia.

 

În cuvântul de deschidere, directorul Bibliotecii Judeţene, Mircea Ardelean, a vorbit despre împrejurările în care instituţia pe care o conduce, beneficiind de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean, a reuşit să achiziţioneze valoroasa colecţie din casa lui Nae Antonescu, iar vicepreşedinţii CJ, Adrian Ştef şi Mircea Govor, şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că aceste documente întregesc de acum patrimoniul cultural sătmărean şi nu au ajuns pe alte meleaguri.

 

Istoricul Viorel Câmpean a prezentat apoi o scurtă biografie a omului de cultură care, în ciuda renumelui obţinut la nivel naţional, a rămas toată viaţa în satul său natal, Terebeşti, slujindu-şi comunitatea cu devotamentul şi loialitatea specifice părinţilor spirituali.

 

Nae Antonescu s-a născut în 1921 într-o familie modestă şi mixtă din punct de vedere etnic. A studiat la Şcoala Normală de la Oradea, apoi şi-a continuat studiile, în refugiu în timpul războiului, la Şcoala Normală din Bucureşti, pentru a absolvi după război Facultatea de Litere şi Filozofie din Cluj.

După instaurarea comunismului în România, a fost întemniţat din cauza legăturilor sale cu Partidul Naţional Ţărănesc, dar apoi, după eliberare, a reuşit să urmeze şi cursurile Institutului de Ştiinţe Economice din Bucureşti, absolvind în 1960 specializarea Statistică şi Economie Agrară.

 

Pe plan profesional, a fost toată viaţa profesor, apoi director la şcoala generală din Terebeşti, dar a predat şi la Şcoala tehnică de exploatare CFR Satu Mare, iar pentru o perioadă a condus şi destinele Casei Corpului Didactic din Satu Mare.

 

Publicistic a debutat în revista „Ogorul sătmărean”, apoi de-a lungul vieţii a colaborat cu majoritatea ziarelor şi revistelor locale, precum şi cu cele mai cunoscute publicaţii de cultură din ţară. Pasiunea lui de o viaţă a fost presa românească în general, cea transilvăneană din perioada interbelică în mod deosebit, fiind cunoscut pentru zelul cu care a colecţionat de-a lungul anilor toate periodicele apărute în Ardeal. A publicat şapte volume proprii, conţinând studii de istorie literară sau revuistică, dar a colaborat şi la editarea altor volume ale unor scriitori prieteni.

 

După decesul său survenit în 2008, valoroasa colecţie risca să fie împrăştiată prin câteva biblioteci din ţară, care s-au interesat de moştenirea culturală a cărturarului din Terebeşti.

La sfârşitul anului trecut, conducerea Bibliotecii Judeţene Satu Mare a început demersurile pentru achiziţionarea acestor documente inedite, iar familia, ai cărei membri trăiesc acum în Italia, au acceptat să doneze bibliotecii şi obiectele personale din biroul lui Nae Antonescu.

 

A urmat amenajarea atelierului memorial, la care şi-a adus contribuţia, cu entuziasm, întregul colectiv al Bibliotecii Judeţene, pentru ca miercuri să fie inaugurat oficial atelierul, care, potrivit intenţiei conducerii instituţiei, va sluji ca sală de studiu şi de cercetare pentru cei care vor călca pe urmele „părintelui revuisticii”.

1387 vizite
Distribuie pe